Piata imobiliara romaneasca a traversat doi ani de stagnare si de usoara isterie, in care majoritatea cumparatorilor au asteptat sa se intample ceva, eventual piata sa pice si preturile apartamentelor sa ajunga la "super oferta".
Dezvoltatorii cu experienta, care au mai vazut criza , respectiv fluctuatii in alte tari din lume, spun ca acest lucru e imposibil, pentru ca isi situeaza costurile de constructie injur 500euro/metru patrat, la care se adauga pretul terenului , branasmente, taxe, si alte, preturile de vanzare ajungand la 900euro/metru patrat, se arata intr-un comunicat de presa.

"Orice piata imobiliara s-a lovit la un moment dat de fluctuatii, de cresteri si scaderi de pret uneori radicale dar, din experienta altor tari, acestea sunt ciclice. Daca luam in calcul cultul romanilor pentru proprietate si nevoia imensa de locuinte noi, putem explica usor boom-ul imobiliar de acum cativa ani, asa cum, dupa asemenea cresteri de pret, putem explica si prabusirea . Mai mult decat atat, vom sti cu totii sa explicam de ce si-a revenit piata imobiliara. Putem considera aceste fluctuatii de bun augur, pentru ca au reusit sa trieze destul de bine dezvoltatorii seriosi de ceilalti si pentru ca efectul ultim va fi acela ca vom avea o piata cu dezvoltatori puternici si experimentati, in care nu ne va mai fi teama sa cumpara", a declarat Asher Lax, director marketing si vanzari Adama.

De altfel, costurile de constructie si mai ales de dezvoltare sunt foarte greu de defalcat, pentru ca ele nu reprezinta doar materiale de constructie, ci si intretinerea unei companii timp de 2- 3 ani, cat dureaza constructia, costuri de marketing si de promovare, plus o serie intreaga de situatii neprevazute care apar, inevitabil, pana la finalizarea constructiei.

Exista, mai ales in astfel de perioade de instabilitate, dezvoltatori care isi asuma riscul de a scadea preturile pana la limita de jos, cu scopul principal de a-si asigura un cash flow care sa ii salveze de un eventual faliment sau care sa le acopere alte cheltuieli auxiliare. De aceea, am intalnit in ultimul an tot felul de "super oferte" de genul " apartament in Bucuresti cu 500euro/mp".

"Daca vorbim despre un singur apartament in aceasta situatie, putem targe concluzia ca dezvoltatorul vrea sa atraga atentia asupra proiectului. Daca vorbim de 10-15 apartamente dintr-un proiect rezidential, si aceasta situatie poate fi scuzata fie printr-o strategie de amrketing agresiv, fie prin dorinta dezvoltatorului de a obtine o suma de bani absolut necesara in acel moment", a spus Asher Lax.

Daca insa vorbim de un pret stabil, de o oferta de acest gen prelungita in timp , aceasta situatie trebuie analizata cu multa atentie.

"Ofertele de 500euro/mp in Bucuresti sunt nerealiste si nu acopera nici macar costurile de constructie. Exista varianta ca aceste costuri sa fi fost reduse prin metode mai mult sau mai putin riscante, dar exista si varianta ca acel dezvoltator sa aiba mari probleme financiare, sa nu aiba finantare si sa nu reuseasca sa termine constructia. Atunci, situatia devine mult mai dificila si greu de reglementat chiar si pe cale legala. In cazuri exceptionale, desi vreau sa cred ca din Romania au disparut neseriosii, un prêt extrem de mic poate sa insemne ca, din strat, intentiile vanzatorului nu sunt serioase ; acest principiu fiind valabil in toate domeniile , nu doar in real estate", a mai spus Asher Lax.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.