Pe o piata in continua schimbare, persoanele care doresc sa-si achiztioneze o casa au devenit din ce in ce mai retincente, datorita acelor cateva proiecte care au dat chiz si au inselat increderea cumparatorilor. Insa nu toate proiectele imobiliare sunt la fel, iata o serie de criterii pe care orice viitor proprietare ar trebui sa le ia in calcul.
1. Dezvoltatorul. Cand se alege o locuinta, orice cumparator trebuie sa fie atent la urmatoarele caracteristici ale dezvoltatorului imobiliar:

  • Renumele si portofoliul - acestea echivaleaza cu o garantie pentru potentialul cumparator;
  • Experienta si backgroundul dezvoltatorului;
  • Pozitia dezvoltatorului pe piata - cu cat un dezvoltator este mai cunoscut pe piata cu atat el nu va risca sa-si strice imaginea dand lovitura cu un singur proiect;
  • Colaboratorii dezvoltatorului imobiliar - calitatea serviciilor prestate de firma de arhitectura sau compania care realizeaza structura si finisajele sunt lucruri care vor influenta in mod direct clientul final.

"Este extrem de important sa se ia in calcul experienta si backgroundul dezvoltatorului; este util mai ales daca acesta are un portofoliu international si in acest moment astfel de lucruri sunt usor de verificat. Putem afla astfel daca respectiva companie a terminat proiectele la timp, daca au existat probleme legate de constructie sau de calitatea cladirii. De asemenea, cu cat dezvoltatorul este un jucator mai important in piata, cu atat nu-si va permite sa faca nici un fel de greseala, pentru ca are o imagine care trebuie sa ramana intacta, in vederea unor dezvoltari ulterioare. Adama a vandut, finalizat si livrat deja mai multe proiecte in Romania, ultimul dintre ele fiind Swiss Cottage, astfel incat backgroundul sau poate fi extrem de usor verificat", a explciat Asher Lax, Sales & Marketing Manager Adama.



2. Pretul – criteriu absolut sau capcana?


"Pretul este multe ori hotarator in alegerea unei locuinte, insa o scadere de pret spectaculoasa ar trebui atent analizata, aceasta putand fi un indiciu despre situatia limita in care se afla dezvoltatorul. De multe ori ofertele capcana vin din partea unor dezvoltatori mici, firme sau persoane fizice, ramasi descoperiti in fata problemelor cu care se confrunta piata. Presati de banci, acestia sunt dispusi sa vanda la preturi foarte scazute, pentru a putea achita ratele aferente creditelor contractate. Astfel, exista riscul falimentului sau al abandonarii proiectului, clientul fiind de multe ori in situatia de a actiona in justitie pentru recuperarea banilor", considera Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo



3. Stadiul constructiei


Chiar daca preturile in stadiu de proiect sunt mai mici si reprezinta o investitie atractiva, oamenii au devenit extrem de reticenti la acest gen de achizitie, pentru ca au vazut destule proiecte neterminate la timp sau neterminate vreodata. "Perioada optima pentru selectarea apartamentului depinde de preferintele fiecarui client, dar majoritatea doresc sa aleaga un apartament «la rosu». Aceasta varianta le ofera posibilitatea sa-l finiseze dupa stilul personal. In schimb, cel mai avantajos moment din punct de vedere financiar este stadiul de proiect, cand dezvoltatorul ofera preturi mult mai mici comparativ cu cele predate «la cheie»", sustine Avi Shloush, General Manager Doamna Ghica Plaza.

Un alt aspect important care deriva din stadiul in care se afla complexul rezidential este timpul de la incheierea contractului pana la predarea locuintei, considera Nimrod Zvik. "Un proiect deja finalizat este o garantie ca proprietarul se poate muta imediat in noua locuinta si ca nu va fi nevoit sa locuiasca intr-un santier, pentru o perioada de cele mai multe ori greu de estimat. Politica Be Igloo este sa vanda doar apartamentele finalizate sau foarte aproape de finalizare, dupa ce ne asiguram ca toate standardele au fost respectate, dar apartamentele achizitionate din stadiu de proiect sunt mult mai ieftine, altfel nu ar fi putut exista Romania Invest", a explicat directorul de marketing al Be Igloo.



4. Locatia face diferenta. Cand vine vorba de locuinta oamenii isi aleg locuinta in functie de:

  • Locatie sau cat de aproape este de ceva ce ii leaga: zona/cartierul in care s-au nascut, locuinta unor prieteni bunei sau a altor membri ai familiei, serviciu, scoala, etc.
  • Cat de bine este legata zona in care se afla locuinta de centru si restul cartierelor prin mijloacele de transport, in special de metrou.
  • Nivelul de zgomot din zona in care s-ar putea muta;
  • Cat de aglomerata este zona in care se afla apartamentul, deoarece acest criteriu va influenta in mod decisiv timpul in care vor ajunge la serviciu/scoala/gradinita copilului/cumparaturi


Pe langa toate acestea, oricat de atractiv ni s-ar parea un proiect, ar trebui sa ne gandim daca le place si altora, pentru a nu ne trezi ca locuim intr-un ansamblu de 5000 de locuinte noi impreuna cu doar alte 20 de familii, moment in care bransarile devin o problema iar consumul de caldura se imparte la 20 in loc de 5000.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.