Toata lumea isi doreste ca, la cumpararea unei locuinte in stadiul de constructie, contractul de vanzare-cumparare semnat impreuna cu dezvoltatorul sa fie cat mai transparent, fara clauze ascunse sau nefavorabile cumparatorului. Care sunt insa cele mai importante "capcane" pe care le poate contine un astfel de contract?

  • 1. Obligatiile partilor. Bine de stiut la semnarea unui contract ce are ca obiect o constructie viitoare, sunt clauzele cu privire la obligatiile partilor, si anume: termenele convenite pentru finalizarea constructiei si predarea acesteia, graficul platilor, sanctiunile stabilite de parti pentru intarzierea in edificarea constructiei sau in achitarea fractiunilor de pret, relateaza Wall-Street. Cel mai bun exemplu de chichite ale contractelor care avantajeaza mai mult una dintre parti, este proiectul Planorama.

"Este foarte importanta clauza prin care partile determina competenta de judecata a eventualelor litigii, avand in vedere ca prin aceasta clauza se poate determina ca litigiul sa fie judecat de un tribunal arbitral sau de o instanta de judecata care are sediul in alta localitate"
, a explicat Beatrice Onica Jarka, partner in cadrul casei de avocatura Cunescu, Balaciu & Asociatii.

  • 2. Caracteristicile detaliate ale constructiei, trebuie deasemenea avute in vedere, astfel la semnarea unui contract de cumparare al unei case, cumparatorul ar trebui sa fie atent la clauzele referitoare la: suprafata construita si cea utila, amplasamentul, finisajele, eventualele surse de zgomot, umezeala, poluare, miros, pericol de inundatii sau surpari, organizarea in apropiere a unor manifestari populare sau sportive periodice, istoricul terenului sau al cladirii si posibile dezavantaje ale vecinatatilor.

  • 3. Clauze "de adaugat". Pe langa datele deja existente in contract, cumparatorul trebuie sa fie atent la posibilitatea introducerii unor clauze noi in contract, cum ar fi declararea contractului ca nul, daca dezvoltatorul nu respecta termenul de finalizare si de livrare al constructiei, sau stipularea unui avans mai redus, care sa motiveze dezvoltatorul sa onoreze contractul.

Mai multe astfel de "capcane" gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.