Consilierii General ai Municipiului Bucuresti (CGMB) au pe ordinea de zi a sedintei de astazi 27 de PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale), dintre care nu mai putin de 16 au probleme de legalitate, conform unui studiu realizat de Asociatia Bucuresti.
Intre acestea se distinge PUZ-ul pentru Bd. Poligrafiei 49-51, care prevede constructia unui bloc de 30 de etaje si de 120 metri inaltime la intersectia Bd. Poligrafiei cu str. Parcului. PUZ-ul este ilegal intrucat:

  • prevede construirea in fasia de protectie a Bd. Poligrafiei, spatiu verde conform Planului Urbanistic General;
  • nu are aviz de la Apa Nova, desi constructia este in raza de protectie a principalului apeduct de alimentare al Bucurestiului.

"Practic, consilierii pot sa respinga proiectul pe motive de legalitate sau sa il accepte si sa faca astfel cadou proprietarilor posibilitatea de a construi o suprafata desfasurata de 67.000 mp. Valoarea de piata a terenului ar creste prin acest vot cu 70 milioane de euro. Este pretul pe care bucurestenii ar trebui sa-l plateasca daca primaria va dori sa expropieze terenul pentru largirea Bd. Poligrafiei", se arata in studiul realizat de Asociatia Bucuresti.

Totodata Asociatia Bucuresti mai reclama in studiu faptul ca:

  • pentru zona Poligrafie nu exista un studiu hidrologic, iar proiectul prevede constructia a 6 niveluri in subteran;
  • nu exista un studiu de impact asupra traficului, studiu care se realizeaza in tarile 'civilizate' pentru asemenea proiecte de anvergura;
  • proiectul nu prevede o parcare si nu contine o harta a zonei;
  • PUZ-ul prevede un CUT (n.r. coefiecint de utilizare totala) de 19,7 si o structura de 6 etaje subterane + parter + 29 de etaje , dar nu prezinta si valorile reglementante in prezent.

"In afara de problemele de legalitate, fiecare din PUZ-urile propuse contine o derogare de la regimul de inaltime si de la utilizarea terenului (densitatea locuirii), aglomerand si stricand estetica zonelor in care se amplaseaza. Niciunul dintre ele n-ar putea fi votat dupa 30 septembrie 2009, cand intra in vigoare modificarile la Legea Urbanismului. 10 dintre aceste PUZ-uri propuse sunt in zone construite protejate, in zone de protectie ale monumentelor istorice sau in zone istorice ale Bucurestiului. Majoritatea PUZ-urilor propuse nu prezinta dovada ca satisfac Hotararea Consiliului General nr. 66/2006 privind locurile de parcare", se mai arata in studiu.

Roxana Wring de la Asociatia Pro Do Mo va reprezenta ONG-urile in cadrul sedintei de maine si va cere CGMB sa nu voteze PUZ-urile gasite cu nereguli de Asociatia Bucuresti. Totodata, reprezentantii Asociatiei Bucuresti, au reamintit ca in sedinta trecuta a Consiliului General, majoritatea PDL-PNG-PRM a aprobat trei PUZ-uri controversate:

  • un bloc de 70m pe Bd. Iancu de Hunedoara 48;
  • un bloc de 50m lipit de Cimitirul Bellu, fara avizul Ministerului Culturii;
  • doua blocuri pe Aleea Alexandru 28 si 34, in zona protejata Parcelarea Filipescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.