Business 5 Iunie 2009 13:42
In regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), volumul investitilor din piata imobiliara comerciala a scazut cu 44% la inceptului lui 2009 comparativ cu aceiasi perioada a anului trecut. Recesiunea economica globala a avut un impact similar in Asia si in cele doua americi, potrivit noului raport global MarketView realizat de CB Richard Ellis.
Raportul observa ca, dupa contractia accentuata a activitatii economice internationale din trimestrul 4 (T4) 2008, piata imobiliara comerciala a inregistrat performante negative in T1 2009 si ca, desi nivelul si viteza declinului au variat de la o piata la alta si de la o regiune la alta, directia a fost aceeasi:

  • in T1 2009, volumul total al tranzactiilor de investitii in EMEA a scazut dramatic la nivelul de 11.5 miliarde de euro (o scadere cu 44% fata de volumul total din T4 2008) in mare parte din cauza efectelor ulterioare colapsului bancii Lehman din toamna trecuta. Valorile de capital au continuat sa scada de-a lungul trimestrului, in vreme ce yield-urile (n.r. castigurile din investitii) au crescut in cele mai multe dintre orasele europene.
  • in Asia, reducerea personalului din servicile de afaceri si din sectorul financiar, combinat cu nevoia reducerilor de costuri au condus la o scadere a cererii pentru spatii de birouri prime, determinand prabusirea ratei de ocupare pe cele mai multe piete. In regiunea Pacificului, increderea investitorilor din Australia si Noua Zeelanda a continuat sa se diminueze si in consecinta activitatea de investitii a scazut cu mult sub valorile medii pe termen lung.
  • in cele doua Americi, din cauza cererii in cadere abrupta, rata de ocupare pentru spatiile de birouri din SUA a scazut cu 70 de puncte de baza (bps) in T1 2009 pana la 14.7%, 45 din cele 57 de piete inregistrand rate de ocupare in scadere de-a lungul acestui trimestru. In Canada, ratele de ocupare au continuat si ele sa scada; in vreme ce nivelul chiriilor inregistreaza in continuare anumite modificari, eroziunea preturilor s-a limitat la proprietatile selecte si la sub-piete si nu s-a raspandit pe scara larga. In cea mai mare parte a ei, America latina inca mai inregistreaza rate de ocupare mari si beneficiaza de cererea stabila si continua pentru proprietati imobiliare.

La nivel global, declinurile din produsul intern brut (PIB) in T1 2009 au fost si cele mai severe din istorie pentru marea majoritate a tarilor si cele mai multe dintre economiile principale au inregistrat o crestere negative semnificativa de la sfarsitul anului 2008. T1 2009 a inregistrat o reducere si mai serioasa a activitatii de investitii la nivel global, cu un volum total de aproximativ 47 miliarde de dolari fata de 293 miliarde dolari in T1 2007. Valorile activelor continua sa scada si, desi economia pare sa sa stabilizeze intr-o oarecare masura, piata imobiliara ramane slabita, din cauza tendintelor economice generale. Se asteapta ca restul anului sa fie unul extrem de dificil din acest punct de vedere.

CB Richard Ellis (CBRE) are sediul central in Los Angeles si este unul din liderii de pe piata imobiliara internationala. Compania are aproximativ 30.000 de angajati si ofera servicii proprietarilor, investitorilor si chiriasilor prin cele peste 300 de birouri din 50 de tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.