Business 28 Mai 2009 18:01
Rosia Montana Gold Corporation a inaugurat la Alba Iulia un cartier rezidential pentru 125 de familii care si-au vandut proprietatile din Rosia Montana si au optat pentru mutarea in noul cartier.
Potrivit oficialilor Rosia Montana Gold Corporation, cartierul, amplasat in zona Recea, din Alba Iulia, cuprinde 125 de case si se intinde pe o suprafata de 24 de hectare. Proiectul a demarat in iunie 2007 de la zero, dupa ce o parte dintre satenii din Rosia Montana au acceptat sa isi vanda locuintele si sa se mute la oras.

Potrivit NewsIn, investitia totala a companiei s-a ridicat la aproximativ 32 de milioane de dolari.

Stramutarea la Alba Iulia reprezinta una dintre cele doua alternative pe care compania canadiana le-a propus locuitorilor din Rosia Montana, pentru a se muta dupa ce isi vand proprietatile. Astfel, variantele propuse de dezvoltator pentru sateni sunt fie stramutarea in noul cartier construit de Gabriel Resources in Alba Iulia, fie relocarea caselor in noua vatra a satului Piatra Alba, care va fi la aproximativ 4 kilometri de vechiul centru comunal.

In prezent, in comuna Rosia Montana sunt aproximativ 975 de familii, dintre care aproximativ 155 au ales deja sa se mute, 125 de familii sunt in Alba Iulia si in jur de 30, in Piatra Alba.

Potrivit oficialilor Gabriel Resources, inca 170 de familii urmeaza sa intre in program. De altfel, reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation spun ca peste 95% dintre locuitorii comunei Rosia Montana sunt de acord cu proiectul companiei din zona.

Pentru a obtine accesul la terenurile necesare dezvoltarii proiectului minier, compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a cumparat, intre anii 2002 si 2008, aproximativ 78% din totalul proprietatilor rezidentiale din zona industriala a proiectului. Oficialii RMGC spun ca achizitia s-a facut numai dupa negocieri cu proprietarii, pe baza principiului "dorinta libera de a cumpara, dorinta libera de a vinde". "Cele doua zone de stramutare, Piatra Alba (in comuna Rosia Montana), respectiv Recea (in municipiul Alba Iulia), au fost identificate prin consultarea comunitatii, iar realizarea siturilor de stramutare se face printr-un dialog permanent cu toate partile interesate - comunitatea stramutata, comunitatea gazda, autoritati locale si judetene, experti", a declarat managerul regional al RMGC, Catalin Hosu.

Pe langa case, familiile care s-au mutat deja in Alba Iulia beneficiaza de un program de asistenta si monitorizare, in sensul ca dezvoltatorul se angajeaza sa le acorde asistenta juridica si imobiliara, organizeaza cursuri de calificare profesionala si acorda asistenta pentru identificarea locurilor de munca. Reprezentantii Gabriel Resources spun ca in cartierul Recea din Alba Iulia mai este loc pentru construirea a inca 30-40 de case pentru locuitorii din Rosia Montana care doresc sa se mute la oras.

Satenii care s-au mutat, deja, la Alba Iulia spun ca preturile pe care compania canadiana le-a oferit pentru a se muta au fost de 20 de ori mai mari decat preturile reale din zona. Astfel, unii dintre localnici si-au vandut proprietatile si cu 700 de milioane de lei. "A fost un lucru bun decizia de a ne muta in cartierul acesta, pentru ca nu mai aveam bani acolo. Nu mai erau locuri de munca. Mina era inchisa. Aici sper ca va fi frumos si ne vom intelege unii cu altii la bine si la rau", a declarat Petru Botar, unul dintre satenii care a ales sa plece din Rosia Montana.
Pe de alta parte, RMGC ii sustine si pe cei care vor sa ramana la Rosia Montana. Astfel, canadienii subventioneaza cu 25% pretul de constructie a casei la Piatra Alba si cu 50% pretul terenului, restul fiind achitat de locuitori, din fondurile primite de la companie ca urmare a vanzarii vechilor case. Potrivit proiectului, noul sat ar urma sa numere aproximativ 400 de case, iar investitia va fi mai mare decat cea de la Recea. Conform planului RMGC, printre altele, satul ar uma sa beneficieze si de o parcare subterana pentru localnici. "O sa fie cel mai nou si cel mai modern sat din Romania. Vom construi inclusiv o parcare subterana, care va putea fi folosita de sateni pe timpul iernii si pentru deplasarea dintr-o zona in alta a localitatii", a declarat Catalin Hosu.

Din studiile efectuate, in zona Rosia Montana se afla cel mai mare zacamant aurifer din Europa, adica aproximativ 314 tone de aur si 1.600 de tone de argint. Reprezentantii RMGC au explicat ca fiecare tona de minereu procesat contine 1,42 grame de aur si aproximativ 6 grame de argint. In conditiile in care canadienii si-au propus sa proceseze 40.000 de tone de minereu pe zi, din muntii de la Rosia Montana vor fi extrase aproximativ 6,5 kilograme de aur zilnic. Metalele pretioase vor fi turnate mai apoi in lingouri care vor ajunge sa fie tranzactionate la marile burse internationale. Cei mai mari cumparatori de aur si argint din lume sunt la ora actuala China, India si Turcia.

Actionarii Companiei Rosia Montana Gold Corporation sut firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80% din actiuni, firma de stat Minvest Deva care are 19,2 %, restul actiunilor fiind impartite altor trei companii private.

Intreaga exploatare miniera de la Rosia Montana se va intinde pe 12 hectare. Prima mina ar urma sa fie construita in aproximativ 3 ani. Exploatarea va dura 16 ani, iar recologizarea alti cinci ani. Printre altele, proiectul prevede construirea a trei baraje, unul de decantare, unul pentru captarea apelor acide si un bazin secundar. Suprafata barajului de decantare la final va avea o inaltime de 185 de metri , in timp ce iazul de decantare va avea o suprafata de 300 de hectare. "Barajul este proiectat sa reziste la un cutremur de 8 grade pe scara Richter sau la precipitatii maxime consecutive", a mai spus managerul regional al RMGC, Catalin Hosu.

La sfirsitul proiectului, dezvoltatorii promit ca intreaga zona va fi recologizata. "Haldele de steril rezultate in urma procesarii minereului vor fi acoperite cu un strat de argila peste care vom turna sol si apoi vegetatie. Va fi decizia localnicilor ce vor dori sa faca pe aceste coline, ori terenuri de sport, ori pasuni ori altceva", a spus Hosu.

Canadienii promit sa angajeze, in primii ani de la inceperea exploatarii, aproximativ 3.000 de persoane.

Practic, Gabriel Resources promite sa investeasca, timp de 17 ani, in Romania, aproximativ 1,7 miliarde de dolari, fara ca statul roman sa contribuie cu ceva. "Va fi un castig in proportie de 48 % pentru statul roman si 52% pentru Gold Corporation. Practic, statul va castiga fara sa investeasca nimic, noi vom investi in exploatarea miniera, dar si in reabilitarea si recologizarea zonei", au spus oficialii companiei.
"La Rosia Montana stam cu picioarele pe 7,5 miliarde de dolari. Dintre acestia, aproximativ 4 miliarde vor reveni statului roman", a spus managerul RMGC, Dragos Tanase.

In prezent, proiectul este stopat din cauza faptului ca Ministerul Mediului a suspendat, in anul 2007, procedura de analiza a studiului de impact, invocand lipsa unui certificat de urbanism. "Din punctul nostru de vedere, consideram ca acest lucru s-a facut abuziv, fara respectarea legii. Vrem ca actualul Guvern sa analizeze din nou proiectul si sa ne dea cat mai repede un raspuns", a declarat Tanase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.