Business 4 Mai 2009 00:43
Pana nu demult, cei interesati de achizitionarea unei case se grabeau sa incheie tranzactiile, de teama ca preturile vor creste si mai mult. Acum, raportul de forte s-a inversat. Cei presati de timp sunt vanzatorii.
1.000 euro pe metrul patrat, pretul corect

Marian Micu, director general Casa Voastra


In aceeasi perioada a anului trecut, un apartament vechi de doua camere ajungea la aproximativ 110.000 de euro. Acum, pretul aceleiasi proprietati este de circa 65.000 de euro. Ritmul descendent se va mentine in perioada urmatoare, chiar daca nu in aceeasi masura ca si pana acum.

Intr-un an de zile, cand acest apartament de doua camere ar ajunge la 50.000 de euro, piata ar trebui sa se deblocheze. Daca proprietarii nu vand acum, s-ar putea sa astepte degeaba, caci si peste patru ani ar putea lua tot 65.000 de euro, ca si acum. Parerea mea este ca nu este indicat sa mai astepte, pentru ca nu vor capata un castig pe masura”.

Piata isi va reveni cu siguranta, insa nu neaparat in sensul asteptat de proprietari. Preturile apartamentelor vechi s-ar mai putea inscrie pe un trend ascendent abia in trei-patru ani, cand creditarea va incepe din nou sa functioneze la parametri normali.

Nu se va mai intalni insa situatia de acum doi ani”. De notat este ca bancile nu vor mai acorda credite pentru apartamentele foarte vechi, construite inainte de 1980, ci se vor axa in special pe constructiile noi. Un pret corect pentru apartamentele vechi ar fi de 1.000 de euro metrul patrat.

In 2007, media pentru aceasta suprafata ajungea la 2.000 de euro. Cand preturile ar ajunge la acest prag, majoritatea celor care dispuneau de un avans pentru o locuinta in toamna anului trecut ar putea plati, in noile conditii, mai bine de 50% din valoarea unei proprietati – 30.000 de euro din totalul de 50.000 de euro. Suma pentru care ar trebui sa se indatoreze la banca ar fi astfel mult mai mica, ceea ce ar inlatura dificultatile in obtinerea unui credit.


Revenirea pietei, greu de prognozat


Ioan Sorin Rosu, director general Apulum 94

In momentul de fata, nu se poate spune ca Romania are o piata, ci doar un segment imobiliar - nu exista un numar de tranzactii suficient de mare ca sa justifice functionarea celei dintai la parametri normali. Singurele achizitii care au loc in aceasta perioada vin dintr-o nevoie stringenta - fie a cumparatorului, fie a vanzatorului.

In conditiile in care piata resimte acut lipsa de capital, s-a ajuns la situatia specifica anilor 1990-1997. In acea perioada, masa monetara era foarte mica, iar vanzatorul, ca si cumparatorul, erau dependenti de vanzarea unei proprietati si de o relocare. Timpul necesar incheierii unei tranzactii era foarte mare. Daca nu se vor acorda din nou credite si nu vor fi atrasi investitorii nu vom mai avea o piata imobiliara.

Din punctul de vedere al preturilor, s-a ajuns la nivelul anilor 2006-2007, dupa doi ani de cresteri extrem de accelerate. „Piata isi va reveni cu siguranta. Problema este ca momentul acestei reveniri este foarte greu de prognozat, dupa cum este greu de estimat si cat se va duce in jos”.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.