Lipsa cererii, generata de situatia financiara si de accesul deosebit de greu al populatiei la creditare, au determinat proprietarii de apartamente vechi sa acorde reduceri de pana la 40-50% fata de perioada februarie-martie 2008, cand, de altfel, s-a inregistrat maximul istoric de pret platit pe metrul patrat util, sustin reprezentantii Coldwell Banker.
De altfel, mai arata specialistii Coldwell Banker, in primele trei luni ale lui 2009, cel mai dinamic segment din piata imobiliara bucuresteana a fost cel al apartamentelor din blocurile vechi, construite in perioada 1950 – 1989.

Asistam la reduceri considerabile fata de perioada similara a anului trecut. De pilda, in cartierele Militari (ex: apartament cu 3 camere, 71 mp, in bloc construit in 1973, tranzactionat la pretul de 67.000 euro) si Drumul Taberei (garsoniera zona Moghioros, 34 mp, etaj intermediar, in bloc contruit in 1979, tranzactionata la pretul de 41.000 euro) – zone in care exista un fond mare de spatii locative comparativ cu alte cartiere ale capitalei – oferta de apartamente in momentul de fata este vasta si intr-o oarecare masura atragatoare prin prisma pretului.

"Constientizand ca singura sansa pentru a tranzactiona consta in ajustarea preturilor, proprietarii nu au de ales. Astfel, preturile pe metrul patrat util au coborat la nivelul de 1.000 euro/mp pentru apartamentele cu 3 si 4 camere si 1.100-1.200 euro/mp pentru cele cu 2 camere, resprectiv pentru garsoniere. Acestea din urma raman in continuare cele mai solicitate, motiv pentru care exista usoara diferenta de pret", afirma Catalin Serbanescu – managing partner Coldwell Banker Banu Manta.

"Mai mult ca niciodata, un element cu greutate in pretul apartamentelor de acest gen pare sa fie anul de constructie: inainte sau dupa 1977. De altfel, de aceasta tin cont si bancile in momentul acordarii creditelor ipotecare, dar si evaluarile orientative din grilele notarilor publici in vederea calcularii onorariilor acestora si a calcularii impozitului catre stat la vanzarea proprietatilor imobiliare", mai arata reprezentantul Coldwell Banker.

In Crangasi, situatia difera putin, preturile sunt cu 5-10% mai mari decat in celelalte cartiere ale sectorului 6. Motivele ar fi: blocurile sunt construite in mare majoritate dupa 1977, oferta este mai scazuta cantitativ si, deloc de neglijat, existenta unei linii de metrou care poate duce viitorul proprietar direct in centrul orasului. Spre exemplu, in luna martie a fost tranzactionat un apartament cu 2 camere, 54 mp, situat la parterul unui bloc construit in 1982, la pretul de 62.000 euro.

"Comprimarea preturilor a determinat micsorarea diferentelor de pret intre diferitele tipuri de apartamente. Putem spune asasar ca actualele conditii de piata sunt favorabile proprietarilor care urmaresc sa-si schimbe garsonierele si apartamentele compuse din 2 camere cu apartamente avand 3 sau 4 camere. Bineinteles, este putin probabil ca acest schimb sa poata fi facut direct cu un alt proprietar datorita divergentelor care apar de regula intre co-schimbasi pe fondul diferentelor de opinie privind conditiile oferite si cele primite. Solutia eficienta consta in efectuarea a doua tranzactii: vanzarea proprietatii personale, dupa care achizitia viitoarei proprietati", subliniaza reprezentantii companiei imobiliare.

"Suntem de parere ca si urmatoarele luni vor fi dominate de tranzactiile pe acest segment de piata. Este posibil ca preturile sa mai coboare, insa nu la fel de abrupt ca in ultimele luni", concluzioneaza specialistii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.