In primul trimestru din 2009, investitiile imobiliare au scazut cu pana la 80% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, o singura tranzactie fiind finalizata: preluarea fondului de investitii Fabian de catre compania Black Sea Global Porperties (BSGP), controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu. Specialistii consultati de Wall-Street au explicat care sunt cauzele acestor scaderi si ce tip de proprietati au cautat investitorii in 2009.


  • Scaderea investitiilor va continua si in urmatorul trimestru

Troy Javaher, Head of Capital Markets in cadrul companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL), sustine ca volumul investitiilor imobiliare a scazut cu 80% in primul trimestru din 2009 fata de aceeasi perioada a anului trecut. In plus, se asteapta ca scaderea activitatii din piata de investitii sa continue si in urmatoarele trei luni, atat in Romania, cat si in celelalte tari din Europa Centrala si de Est, in special Ungaria, Cehia si Polonia.

“Diferenta de pret dintre ceea ce astepta proprietarii si ceea ce sunt dispusi sa ofere cumparatorii s-a diminuat in primele trei luni ale acestui an, dar ramane prea mare pentru a putea fi incheiate tranzactiile”, este de parere Javaher.

In ceea ce priveste atitudinea investitorilor, aceasta s-a schimbat si in primul trimestru, dupa ce primele schimbari au aparut inca din toamna anului trecut. Fondurile germane care au ramas active in Europa Centrala si de Est au continuat sa caute produse imobiliare de buna calitate si s-au concentrat in special pe Polonia si Cehia.

“Credem ca in scurt timp interesul pentru Romania si Ungaria va creste, insa preturile din aceste doua tari vor trebui, in primul rand, sa se ajusteze pentru a putea atrage investitori puternici, precum fondurile germane", a adaugat specialistul JLL.

  • Cresterea riscului de tara a speriat fondurile de investitii

Blake Horsley, Investment Sales in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers International, spune singura tranzactie din T1 a fost achizitia prin piata de capital al fondului Fabian de catre Dinu Patriciu, o achizitie de portofoliu care nu permite o evaluare individuala a yield-ul proprietatilor.

Principalele cauze care au determinat diminuarea investitiilor au fost cresterea riscului de tara perceput de catre fondurile de investitii care cauta acum sa isi minimizeze riscurile, retragerea fondurilor germane, scaderea disponibilitatii de capital si cresterea costului acestuia pentru cei care isi permit sa mai acceseze capital.

“Fondurile existente in piata sunt aproape exclusiv fonduri de tip private equity care necesita IRR-uri (n.r.: rata interna de rentabilitate) de peste 25% a capitalului propriu, iar acest nivel este foarte greu de obtinut fara credit in structura de capital. In plus, nesiguranta in estimarea conditiilor de piata, precum ratele de capitalizare sau nivelul chiriilor, pe termen mediu, de trei-cinci ani, in momentul in care aceste fonduri vor dori sa faca exit contribuie decisiv la volumul investitiilor”, explica Horsley.

Prin urmare, fondurile trebuie sa ofere yield-uri initiale mari pentru a avea sansa de a obtine profitul tintit, dar vanzatorii nu ofera inca aceste yield-uri cautate de fonduri, care ar reflecta scaderea disponibilitatii de capital si cresterea costului finantarii.

Cine va mai investi in piata imobiliara locala in 2009? Raspunsul il gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.