General Growth Properties, al doilea cel mai mare proprietar de mall-uri din Statele Unite ale Americii (SUA), cere protectie sub legea falimentului, in ceea ce ar putea deveni cel mai mare caz de faliment al pietei de real-estate din istoria SUA.

General Growth Properties Inc., cel de-al doilea operator de mall-uri din SUA, a deschis ieri (n.r. joi, 16 aprilie 2009) de dimineata, Capitolul 11 din legea americana a falimentului. Acest capitol, permite protejarea companiei astfel incat o mare parte din creditori sunt tinuti deoparte, in timp ce compania functioneaza la parametri normali si isi dezvolta un plan de reorganizare financiara.

Miscarea a venit dupa ce compania a esuat sa-si convinga majoritatea creditorilor sa-i acorde mai mult timp pentru refinantarea datoriei de cateva miliarde de dolari adunate din perioada boom-ului imobiliar.

Aceasta veste a coborat pe piata (n.r. electronic premarket trading) pretul actiunilor companiei cu 57%, pana la 45 centi. Primavara trecuta, aceleasi actiuni se tranzationau cu 44,23 dolari/actiune, scrie The Huffington Post.

Miscarea de solicitare a protectiei sub legea falimentului a fost anticipata inca de la primele scaderi ale pretului actiunilor, cand compania a anuntat ca s-ar putea sa deschida Capitolul 11, daca nu va reusi sa-si convinga creditorii sa ii prelungeasca perioada rambursarii datoriei. Sansele eforturilor companiei de a negocia cu creditorii au scazut dramatic in ultima luna.

“In timp ce noi am lucrat fara pauza in ultime cateva luni pentru a ne plati datoriile, colapsul pietelor de credit a facut imposibilia refinantarea pentru compania noastra, in alte conditii decat cele prevazute de Capitolul 11”, a declarat managerul General Growth Properties, Adam Metz.

Compania avea aproximativ 29,6 miliarde de dolari in active si peste 27 miliarde de dolari in pasive la 31 decembrie 2008, conform documentelor inscrise la Curtea Americana a Falimentului din New York.

Compania a notat ca o parte din subsidiarele sale, printre care o serie de joint ventures, nu sunt incluse in petitia de protectie sub legea falimentului.

General Growth doreste sa se reorganizeze pentru a-si micsora datoria corporativa si pentru a-si extinde prerioada de rambursare a ipotecilor. Deasemenea va continua sa opereze toate mall-urile pe perioada procesului de faliment.

Compania a anuntat ca cumparatorii din toate mall-urile sale nu vor fi afectate de decizia de a cere protectie sub legea falimentului.

“Restructurarea noastra va fi invizibila pentru clientii care ne viziteaza magazinele zi de zi”, a declarat presedintele General Growth, Thomas H. Nolan Jr, citat de The Huffington Post.

Compania a declarat ca a obtinut o promisiune de finantare de la Pershing Square Capital Management LP, in valoare de aproximativ 375 milioane dolari. General Growth spera sa foloseasca aceasta suma pe perioada procesului de faliment.

General Growth, care are proprietati in peste 200 de mall-uri din 44 de state, si-a vazut averea ‘topindu-se’ pe masura ce economia SUA s-a inrautatit si piata de credit a inghetat. Acest lucru a lasat compania, aproape fara nici o solutie de refinantare a datoriilor de miliarde pe care le-a acumulat pe parcursul unui proces de extindere agresiv, care a inclus si cei 7 miliarde de dolari folositi pentru a cumpara un competitor in 2004.

Luna trecuta, General Growth declara ca isi convinsese creditorii sa ii prelungeasca pana la finalul anului, perioada de rambrusare a unui credi de 2,58 miliarde de dolari.

Insa una din subsidiarele companiei, Rouse Co., nu a reusit sa convinga suficienti creditori ai datoriei de 2.25 miliarde de dolari sa accepte o propunere care ar fi salvat-o de la plata unor penalitati de intarziere a rambursarii datoriei si care i-ar mai fi dat timp pentru gasirea unei solutii de refinanare.

In februarie, compania a raportat un al patrulea semestru mai slab decat cel previzionat (lower-than-expected fourth-quarter) pentru operatiile cu fonduri si o scadere a veniturilor, datorata chiriilor mai mici.

Compania si-a suspedat dividendele, a oprit sau incetinit toate poiectele de dezvoltare si a taiat forta de munca cu mai mult de 20%. Deasemenea General Growth a mai vandut si o parte din bunurile sale ‘non-mall’.

Bloomberg scrie despre companie ca, a inceput in 1954 cand fratii Matthew si Martin Bucksbaum si-au extins afacerea de tip aprozar prin reconstruirea Town and Country Center din Cedar Rapids, Iowa, unul dintre primele mall-uri regionale din zona de Centru-Vest. General Growth a devenit numarul 2 pe piata mall-urilor din SUA, in 1989, cand a cumparat activele Center Cos., si in 1993, cand a adunat aproximativ 300 milioane de dolari prin prima sa oferta publica de vanzare de actiuni.

Unul dintre cele mai cunoscute mall-uri detinute de General Growth este Wather Tower Place.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.