Pretul unei garsoniere intr-una dintre cele mai cautate zone turistice din Europa ajunge la 50.000 de euro, la fel ca in Bucuresti. Chiar si in conditiile unui blocaj economic, Spania ramane atractiva in vederea achizitionarii de proprietati. Aceasta atrage in continuare un numar considerabil de turisti.

2009 a debutat cu o scadere de aproximativ 10% a numarului de turisti, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform ultimelor date ale Institutului National de Statistica din Spania (Ine), publicate in editia online a cotidianului El Mundo.

Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam ca aceasta tara a batut toate recordurile, ajungand in ultima perioada la peste 60 milioane vizitatori anual. In plus, sezonul turistic nu a inceput inca. Astfel, achizitionarea unei locuinte de vacanta pe malul Mediteranei ramane o afacere profitabila pe termen lung.

Aceasta, mai ales in conditiile in care preturile locuintelor au scazut cu pana la 50% in ultimele sase luni. „Totusi, este greu de calculat in aceasta perioada un randament al investitiei”, crede Cosmin Radu, general manager Zero Point Consulting, companie de consultanta si intermediere pentru achizitionarea de proprietati imobiliare in Europa. „In principiu, depinde de amplasament”, explica el.

Din punctul de vedere al randamentului, Radu recomanda zona Costa del Sol. Desi preturile sunt ceva mai mari aici, investitia poate fi recuperata din inchiriere in cativa ani. „Un apartament cu o camera se inchiriaza cu un pret mediu de 500 euro pe luna, iar pentru o vila se poate depasi usor suma de 3.500 euro”, detaliaza Cosmin Radu.

In aceste conditii, randamentul estimat este cuprins intre 3 si 7%. Mai optimista este Tunde Serban, Managing Partner in cadrul European Strategic Property Investment. „Amortizarea investitiei intr-un apartament, in mod normal, trebuie sa se faca in cel mult 10-12 ani”, spune ea.

Motivul pentru care piata imobiliara a inceput sa scada in Costa del Sol a fost pretul exorbitant la care se ajunsese inaintea crizei. Proprietatile costau in medie 450.000 euro, pentru un apartament de 100 metri patrati.

Cu acele preturi, perioada de rentabilizare ajunsese la 15-16 ani, fapt care a dezarmat investitorii. In urma scaderii preturilor proprietatilor, chiar si cu 50% in unele cazuri, interesul acestora a revenit”, detaliaza Serban.

Romanii, tot mai atrasi de ieftiniri

De scaderile de preturi au profitat si romanii. „Cereri sunt in continuare, am vandut aproximativ 18 locuinte din decembrie pana acum. Potentialii clienti amana momentul deciziei, avand in vedere actuala criza economica, resimtita destul de puternic in Spania”, spune Cosmin Radu.

Numarul programarilor pentru romanii care doresc sa vizioneze case in aceasta tara este mult mai mare. „De obicei, cam 80% dintre cei care ajung la fata locului incheie si contracte de vanzare-cumparare”, spune Tunde Serban.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.