Plenul Senatului a adoptat miercuri doua ordonante de urgenta ale Guvernului, fara sa aduca amendamente proiectului de reabilitare termica a locuintelor si nici celui de acordare a unui imprumut CNADNR, in scopul refinantarii imprumutului acordat de trezoreria statului in anul 2004.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului privind cresterea performantei energetice pentru incalzire la blocurile de locuinte se refera la reglementarea lucrarilor de interventie pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990.

Prin aceasta ordonanta, finantarea executarii lucrarilor de interventie pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte se asigura in raport de 50% din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei., relateaza NewsIn 30% din fonduri sunt aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale ori se obtin din alte surse legal constituite, iar 20% provin din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si/sau din alte surse legal constituite.

De asemenea, textul Guvernului prevede ca toate costurile de proiectare a lucrarilor de interventie vor fi suportate integral din bugetele locale.

Documentatia de proiectare va fi elaborata printr-un singur contract de servicii, atribuit printr-o procedura unica de achizitii publice, pentru pachete de blocuri de locuinte cu caracteristici similare.

Liberalii, prin Constantin Cibu, au punctat ca trebuie gasita o rezolvare legislativa si pentru izolarea termica a caselor individuale, nu numai a blocurilor.

Senatorul PSD Alexandru Mazare a cerut, dar plenul a respins, retrimiterea proiectului la Comisia pentru administratie. El a prezentat exemplul municipiului Constanta, "pentru numai 53 de blocuri proiectarea inseamna un milion de euro si executia – cota autoritatii locale – trei milioane de euro". Mazare a socotit ca pentru 1.800 de blocuri suma s-ar ridica la 135 de milioane de euro, "o suma exorbitanta" pentru autoritatea locala, ceea ce impiedica alocarea banilor spre alte investitii.

Potrivit proiectului, se vor izola termic peretii exteriori ai blocurilor de locuinte, se vor inlocui ferestrele si usile exterioare si se va asigura termo-hidroizolarea terasei ori a planseului peste ultimul nivel.

Proiectul a fost adoptat cu 73 de voturi pentru, cinci impotriva si doua abtineri, iar Senatul este prima camera sesizata.

Un alt proiect adoptat in sedinta de miercuri si propus de Guvern este Ordonanta de urgenta care stipuleaza ca, in scopul refinantarii imprumutului acordat din trezoreria statului privind finantarea deficitului Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A. pe anul 2003 se acorda CNADNR un imprumut in suma de 190 de milioane de lei din veniturile din privatizare inregistrate in contul curent general al trezoreriei statului.

Imprumutul se acorda in luna martie 2009, pe o perioada de doi ani, din care primul an de gratie, cu o rata a dobanzii situata la nivelul ratei de politica monetara practicata de BNR, la care se adauga patru procente.

Rambursarea imprumutului se efectuteaza incepand cu luna martie 2010, in patru transe trimestriale egale.

Pentru neplata la termen a ratelor si dobanzilor scadente la imprumutul acordat din disponibilitatile contului curent general al trezoreriei se datoreaza majorari de intarziere prevazute de reglementarile legale privind colectarea creantelor bugetare. Majorarile de intarziere calculate urmeaza regimul juridic al creantelor bugetare.

Legea a fost adoptata cu 64 de voturi pentru si 15 impotriva si va ajunge la Camera Deputatilor, ca for decizional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.