Cele mai multe investitii inregistrate la nivel national, incepand cu jumatatea anului 2008 si pana in prezent, au fost inregistrate in sectorul terenurilor agricole si forestiere, se arata in cel mai recent studiu realizat de catre compania de consultanta si brokeraj in real estate.

Analiza realizata pentru perioada 2004-2009, evidentiaza ca un segment de piata foarte putin exploatat si intr-o foarte mica masura vizibil a fost cel al tranzactiilor imobiliare realizate cu terenuri agricole si forestiere, desi in ultima perioada cererile inregistrate pentru aceste tipuri de proprietati sunt tot mai numeroase.

De la inceputul anului 2004, pana in trimestrul patru al anului 2008, preturile pentru aceste tipuri de investitii au avut o evolutie constant ascendenta. Media preturilor de vanzare ale terenurilor agricole era de 200 euro / hectar in 2004, iar la sfarsitul lui 2008 pretul pentru un hectar ajunsese la peste 2.700 euro.

Cele mai cautate terenuri, care au inregistrat preturi de vanzare peste aceste valori, sunt cele cu o calitate superioara a solului, impartite in parcele unificate si compacte, cu suprafete de peste 150-200 hectare.

In cazul terenurilor forestiere evolutia a fost aproape similara, insa suprafetele tranzactionate sunt mult mai mari, iar pretul mediu de vanzare este cu 20%-25% mai ridicat decat in cazul terenurilor agricole.

Rezultatele studiului releva ca aceste segmente imobiliare sunt cel mai putin afectate de situatia economica dificila ce caracterizeaza in prezent piata. In ultimele 6 luni, cele doua sectoare au inregistrat scaderi de doar 10%, iar interesul pentru achizitionarea lor a ramas constant, spre deosebire de alte segmente imobiliare care au inregistrat scaderi de preturi de pana la 40%, iar numarul doritorilor pentru acestea s-a diminuat chiar si cu 50%.

”Situatia economica incerta determina din ce in ce mai multi investitori sa isi indrepte fluxurile financiare catre business-uri si proprietati ce genereaza venituri sigure; aceste venituri provin din satisfacerea nevoilor de baza (productia si distributia de alimente este una dintre directii), alaturi de energie si servicii pentru sanatate. Intr-o perioada in care unul din principalele deficite ale Romaniei este lipsa de produse agricole, si se preconizeaza ca acest deficit se va accentua in urmatorii ani, investitorii se concentreaza pe aceste segmente, pentru ca le pot asigura o siguranta financiara si un profit, chiar si in vreme de criza”, a declarat Alexandru Nitescu, Manager Departament Proiecte si Investitii al companiei Regatta.

Fragmentarea proprietatii, ce a condus la o crestere naturala a preturilor, deoarece suprafetele mici nu au fost cautate, reprezinta un factor ce a contribuit la mentinerea stabilitatii pe aceste sectoare imobiliare.

Suprafetele compacte nu sunt numeroase, iar cele ce beneficiaza de o calitate ridicata a solului ori a masei lemnoase sunt si mai putine.

De asemenea, marile exploatari agricole au inceput sa fie vizibile in Romania abia in ultimii 2 – 3 ani, cele mai mari exploatari agricole bazandu-se in prezent pe arendarea terenurilor si nu pe detinerea in proprietate.

Compania de consultanta imobiliara Regatta, cea mai mare companie cu capital integral romanesc din aceasta industrie, a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de circa cinci milioane de euro, cu 37,5% mai putin decat estimarile initiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.