Tribunalul Bucuresti a acceptat, in urma unei expertize discutabile, o despagubire fabuloasa pentru exproprierea unui petic de teren necesar edificarii Pasajului Basarab.

Tribunalul Bucuresti a decis pe 19 decembrie 2008 ca Primaria Capitalei sa plateasca unei firme 1,7 milioane de euro reprezentand despagubire pentru exproprierea unui teren de 171 de metri patrati necesar constructiei Pasajului Basarab. Pe terenul respectiv se afla fix sase locuri de parcare. Pana acum, PMB a platit, in medie, in jur de 600 de euro pentru un metru patrat de teren fara constructie pe el si 1.400 de euro pentru un metru patrat de teren cu constructie pe el. Suma de 10.000 de euro despagubire pentru un metru patrat de teren fara constructie pe el a rezultat dintr-un raport de expertiza tehnica imobiliara, insusit de Tribunalul Bucuresti.

Firma care a beneficiat de aceasta decizie a instantei este SC Edelweiss Grup SRL. Ea are patru actionari, fiecare cu 25% din actiuni: Alexandru Brezeanu, Stelian Marin, Florin Voiculescu si Dan Robert Georgescu.

Pe Bulevardul Vasile Milea, nr. 2F, sector 6, (in diagonala cu Carrefour Orhideea), Edelweiss a cumparat, in 2001, 742 de metri patrati de teren. Pe 264 de metri patrati dintre acestia a ridicat o cladire de birouri oferite la inchiriere, parter si sase etaje, insumand aproape 1.800 de metri patrati utili. Pe diferenta de teren au fost amenajate alei si 12 locuri de parcare. Conform planului, Pasajul Basarab va trece peste 171 de metri patrati din proprietatea Edelweiss, mai precis peste sase dintre locurile de parcare.

In prima faza a procedurii de expropriere, un expert evaluator angajat de Primarie a decis, pe 9 august 2007, in urma unui raport de specialitate, ca municipalitatea trebuie sa plateasca firmei Edelweiss 919.994 lei, adica in jur de 263.000 de euro. Firma nu a fost multumita de aceasta suma si a cerut PMB 4,7 milioane lei, adica 1,3 milioane de euro. Comisia de solutionare a intampinarilor din PMB a respins cererea Edelweiss si astfel s-a ajuns in instanta.

Tribunalul Bucuresti a dispus realizarea unei expertize tehnice de catre trei specialisti: unul desemnat de instanta, al doilea - de catre PMB, iar al treilea - de catre Edelweiss. Cu un vot de 2 la 1, expertul desemnat de Primarie facand opinie separata, echipa de experti a propus instantei doua variante de despagubire. Prima era calculata ca si cum Primaria ar fi preluat integral afacerea firmei Edelweiss: chiria cuvenita pe intregul imobil, la un grad de ocupare de 80 la suta, pe o perioada de 50 de ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.