Accesul limitat la finantare, instabilitatea pietei si discrepantele dintre nivelul de pret anticipat de vanzatori si cumparatori au dus la scaderea semnificativa a numarului de tranzactii in 2008. Astfel, in ultimul trimestru al anului trecut, tranzactiile rezidentie au fost aproape inghetate, iar preturile au scazut cu pana la 40%, potrivit companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate.

Dupa cresterea constanta din anii anteriori la inceputul lui 2008 s-a inregistrat o tendinta de stabilizare a preturilor. Dar accesul limitat la finantare, instabilitatea pietei si discrepantele dintre nivelul de pret anticipat de vanzatori si cumparatori au dus la scaderea semnificativa a numarului de tranzactii in 2008. Astfel, in ultimul trimestru al anului trecut, tranzactiile rezidentie au fost aproape inghetate, iar preturile au scazut cu pana la 40% (in special la apartamentele din blocurile vechi).

In a doua jumatate a lui 2008, pentru a nu scadea preturile si a evita efectul pshihologic negativ asupra pietei, dezvoltatorii s-au folosit de campanii promotionale de genul: locuri de parcare gratuite, spatii de depozitare, bucatarii mobilate/utilate, scutirea de la plata TVA.

O alta solutie la efectele negative ale crizei de pe piata imobiliara a fost inchirierea apartamentelor. Astfel, unii dezvoltatori au ales sa inchirieze apartamentele finalizate, oferind chiriasilor optiunea de cumparare, sau au gasit metode alternative de plata pentru clienti, pentru ca acestia sa poata evita finantarea prin credit bancar, se arata in analiza BNP Paribas Real Estate.

In 2008, pretul a fost factorul cel mai important al deciziei pe segmentul populatiei cu venituri medii si medii-ridicate. Astfel, garsonierele si apartamentele cu doua camere au reprezentat 75% din totalul cererii. O mare parte din aceasta, a fost generata de populatia tanara (intre 35-40 ani) cu venituri lunare intre 2.200-2.500 euro pe familie. Cererea pentru apartamentele vechi a provenit in principal din partea persoanelor care nu indeplinesc conditiile financiare necesare pentru achizitionarea de locuinte noi.

Pretul mediu pentru apartamentele destinate populatiei cu venituri medii si medii-ridicate a fost mentinut intre 1.300-1.800 euro/mp in primul semestru din 2008. Numarul mic de tranzactii inregistrate in cea de-a doua jumatate a anului trecut, a reflectat o scadere a pretului cu 15-20% comparativ cu cel inregistrat la sfarsitul lui 2007.

Pentru vilele si apartamentele amplasate in cladirile joase, situate in zone rezidentiale renumite (Primaverii, Dorobanti, Kiseleff), pretul mediu de vanzare a fost intre 3.000-5.000 euro/mp.

Pentru proprietatile de calitate situate in zone rezidentiale consacrate ale orasului (Primaverii, Dorobanti, Herastrau), chiriile solicitate au variat intre 2.000-6.000 euro/luna pentru apartamente si intre 3.000-8.000 euro/luna pentru vile.

In ceea ce priveste piata inchirierilor, aceasta nu a suferit modificari majore in 2008. Segmentul de lux si al proprietatilor destinate populatiei cu venituri medii-ridicate a fost dominat de angajatii in cadrul companiilor multinationale. Acestia au solicitat in principal locuinte in zonele rezidentiale renumite din centrul si nordul Bucurestiului (de ex. Herastrau), aflate in apropierea parcurilor si care ofera dotari speciale. Pe segmentul mediu au dominat persoanele tinere angajate care nu isi pot permite deocamdata sa achizitioneze o locuinta, dar care pot deveni parte a cererii potentiale in anii urmatori.

Stocul de apartamente nou construite a crescut semnificativ in 2008 comparativ cu anii precedenti, in special pe segmentul locuinelor din cadrul proiectelor rezidentiale de mari dimensiuni destinate populatiei cu venituri medii. Insa, desi numarul total de locuinte propuse spre finalizare in 2008 a crescut pana la aproape 9.000 unitati, din acestea au fost livrate mai putin de jumatate.

Potrivit Institutului National de Statistica, la sfarsitul anului 2007 stocul total de spatii rezidentiale din regiunea Bucuresti-Ilfov era de 899.125 unitati. Pe perioada cuprinsa intre trimestrul 1 si trimestrul 3 din 2008 in regiunea Bucuresti-Ilfov au fost finalizate 5.012 unitati, cu 644 de unitati mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2007. Cea mai mare parte a activitatii de constructie s-a inregistrat in judetul Ilfov ( 70% din total).

In semestrul 2 din 2008, o parte din dezvoltatori si-a schimbat strategia, prin incetinirea lucrarilor de constructie sau inghetarea completa a proiectelor. Dezvoltatorii mai mici si-au diminuat prezenta pe piata prin intarzierea lucrarilor de constructie sau stoparea anumitor proiecte anuntate, multe dintre acestea ramanand la faza de proiect. Dezvoltatorii importanti, in schimb, au ales sa finalizeze doar proiectele aflate in stadii avansate de constructie si sa decida mai tarziu viitorul altor proiecte anuntate.

"Luand in considerare conditiile economice si financiare actuale, piata rezidentiala locala va stagna in primul semestru din 2009, fiind influentata in principal de costurile ridicate ale finantarii", au declarat reprezentatii BNP Paribas Real Estate, cu privire la tendintele pietei imobiliare in 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.