Cumpararea unei locuinte nu reprezinta doar o investitie, ci inseamna in primul rand o necesitate, iar pentru tineri nu este deloc lipsita de riscuri. Specularea momentului achizitiei, compararea ofertelor si studierea atenta a proiectului rezidential, in cazul locuintelor noi, sunt principalele sfaturi date de consultantii imobiliari tinerilor care intentioneaza sa isi cumpere o casa.


  • Specularea momentului in care iti poti permite o locuinta

Ionut Bordei, seful departamentului de rezidential al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis | Eurisko, este de parere ca trebuie sa incepi prin a specula momentul in care intr-adevar iti poti permite sa-ti cumperi o casa si sa o cumperi. “In ultimii ani, au fost multiple rasturnari de situatie in care oamenii nu au cumparat atunci au avut posibilitatea si mai tarziu nu au mai putut cumpara, chiar daca preturile au crescut sau au scazut. Astazi este un moment bun in care poti alege din multiple oferte ceea ce ti se potriveste mai bine si in zona dorita, daca dispui de capitalul necesar”, a explicat Ionut Bordei.

Mai multe detalii despre momenul in care se afla piata imobiliara, gasiti aici.

  • Capcane de evitat: riscul seismic si actele de proprietate

Ca orice investitie, nici achizitia unei locuinte nu este lipsita de riscuri, Dan Dimofte, de la DTZ Echinox, impartind aceste riscuri in functie de tipul apartamentului: nou sau vechi. Astfel, in cazul unei locuinte vechi, in primul rand trebuie sa se tina cont de riscul seismic al cladirii respective, apoi de vecinatate si vecini, doua componente ce pot influenta negativ valoarea unei case si, implicit, potentialul investitiei. Alte riscuri in cazul apartamentelor vechi pot fi documentele de proprietate si asigurarea ca locuinta respectiva este libera de orice incarcare fiscala si nu a fost depusa garantie pentru o alta investitie.

Mai multe informatii despre capcanele imobiliare de evitat, gasiti aici.

  • Credite in moneda in care este si salariul

In actualul context economic, seful departamentului de rezidential al CBRE | Eurisko crede ca este indicat sa-ti alegi cu mare grija proiectul, daca vorbim de locuintele noi, pentru a fi sigur ca se va termina, in cazul in care inca se afla in constructie. "In plus, este bine ca viitorul cumparator sa amane momentul angajarii unui credit pana cand costurile vor fi mai mici sau sa aiba posibilitatea de a-si negocia dobanda anual, in functie de evolutia pietei”, afirma Dan Dimofte de la DTZ Echinox Iasi. El ii mai sfatuieste pe tineri sa contracteze creditele in moneda in care isi obtin veniturile si sa incerce cat mai mult sa tina sub control cheltuielile.

Mai multe detalii despre tipul de imprumut ce ar trebui contractat pe timp de criza, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.