Industria imobiliara inca e departe de a fi capabila sa ofere comparatii definitive de cost pentru cladirile eficiente din punct de vedere energetic din cauza lipsei unor definitii agreate pentru masurarea si implicit disponibilitatea datelor. Cu toatea astea, proprietatile verzi pot atrage chirii mai mari decat cele conventionale, potrivit unui studiu CB Richard Ellis (CBRE).

Proprietatile verzi pot atrage chirii mai mari decat cele conventionale si se poate bucura de asemenea si de o crestere a ratei chiriei, se arata in studiul "Cine plateste pentru proiectele <<verzi>>?" realizat de CBRE.

Desi mare parte din concluziile studiului sunt bazate pe datele din SUA unde informatiile cu privire la energie sunt mai usor de gasit, mai important este faptul ca aceste dovezi includ analize bazate pe contractele de inchiriere reale, si nu pe estimari ingineresti sau anecdotice.

Totusi, costurile de dezvoltare ale cladirilor verzi sunt mai mari decat cele alocate pentru o cladire conventionala. Obtinerea unor niveluri de baza ale certificarii sustenabilitatii, poate creste costurile de dezvoltare cu 2 - 3% peste costurile implicate de o cladire standard, in timp ce pentru atingerea unor standarde mai inalte va adauga cel mai probabil intre 5 - 7.5% la costurile de constructie. Motiv pentru care, dezvoltatorul se asteapta sa primeasca o recompensa pentru asumarea acestui risc, se arata in studiul CBRE.

“Pentru a incuraja un rationament eficient cu privire la cladirile verzi, actionarii trebuie sa recunoasca beneficiile care ar rezulta ulterior intr-o modificare a atitudinii de pe piata. Eficienta operationala trebuie sa continue sa se imbunatateasca si activele trebuie sa aiba performante mai bune, mai ales ca, desi costurile energetice pot fluctua din cauza pretului petrolului, securitatea energetica devine o problema majora si in Europa. In plus, legislatia guvernamentala la nivel European si national se misca repede, ceea ce inseamna ca proprietarii vor trebui sa fie la curent cu orice noutate daca au hotarat sa-si amane planurile de a-si ‘inverzi’ porotfoliul. Este important sa nu trecem cu vederea agenda verde”, a declarat Charlotte Eddington, Director CBRE’s Energy and Sustainability pentru EMEA.

Odata cu lansarea in Marea Britanie, a proiectului de lege pentru reducerea emisiilor de carbon, numita Carbon Reduction Commitment (CRC), de catre Departamentul de Energie si Schimbare Climatica, din aprilie, consumul de energie, eficienta energetica si felul in care este administrata plata reprezinta puncte cheie pe agenda proprietarilor si a chiriasilor. Procesul va incepe la 1 aprilie 2010 si va fi obligatoriu pentru afacerile care cheltuiesc in jur de 1 milion de lire sterline (1,122 milioane euro) pe an pentru electricitate (6,000 MWh) – aproximativ 5.000 de participanti.

Cu proiecte de lege precum CRC intrand in vigoare, sectorul imobiliar este lider in acest proces de schimbare a tehnologiilor sustenabile, focalizandu-se pe energia folosita in operarea cladirilor. Cele mai obisnuite instrumente de masurare pentru evaluarea sustenabilitatii cladirilor sunt BREEAM (BRE - Building Research Establishment ltd., EAM - Environmental Assessment Method) si LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) care acopera o serie de impacturi in etape diferite ale ciclului de viata specifice cladirilor.

“Chiar daca sunt peste 100.000 de cladiri comerciale care au primit certificare BREEAM in Marea Britanie, nu exista totusi nici o definitie agreata care sa acopere toate aspectele masuratorilor si care sa ofere implicit o serie de bune practici in ceea ce priveste proiectul, dezvoltarea si etapele de folosire a cladirilor individuale, facand dificila stabilirea unor costuri reale de evaluare pentru investitori si pentru proprietarii de portofolii, astfel incat ei sa ia o decizie informata”, a explicat Eddington.

„Dorinta de a fi verde sau de a fi perceput ca atare a fost pusa in practica adesea de o agenda de marketing. Totusi, investitorii si dezvoltatorii vor adopta practici ecologice numai daca vor gasi un bun rationament comercial in asta. Mai ales in conditiile actuale ale pietei, oamenii rareori sunt dispusi sa riste costuri suplimentare pentru o dezvoltare noua sau sa reamenajeze un proiect daca profitul ce ar trebui sa se materializeze ulterior nu este suficient de vizibil”, a continuat directorul CBRE.

In prezent, nevoia de dovezi cu privire la nivelurile relative de chirie, la costurile de operare si la preturile de investitii in proprietatile verzi versus cladirile conventionale – toate masurate de aceleasi criterii, devine tot mai mare. Deoarece, abia in momentul in care vor exista aceste sisteme de masurare, "vom putea sa facem mai multe evaluari corecte in privinta economiilor reale pe care le pot avea proprietarii si ocupantii, incurajand astfel o mai mare credinta in adoptarea unor caracteristici verzi”, a conchis Eddington.

In Romania, CB Richard Ellis a preluat compania de consultanta imobiliara Eurisko in luna februarie 2008, in schimbul sumei de 35 milioane de dolari, aceasta functionand acum sub numele CBRE|Eurisko.

CB Richard Ellis are sediul central in Los Angeles si este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume, raportat la incasarile din 2007. Compania are peste 29.000 de angajati si ofera servicii proprietarilor, investitorilor si chiriasilor prin cele peste 300 de birouri din 50 de tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.