Dupa mai multi ani in care chiriile spatiilor comerciale cresteau de la sezon la sezon, iar dezvoltatorii pariau bani grei pe proiecte de tip mall, acum chiriile incep sa scada, retailerii isi reorganizeaza planurile de extindere si dezvoltatorii amana pe termen nelimitat proiectele neincepute. Ce urmeaza pentru piata locala de retail si ce jucatori au puterea sa schimbe cursul lucrurilor, au fost cateva dintre subiectele dezbatute in cadrul seminarului „Passion for retail”, organizat de Eurobuild Central & Eastern Europe.

La inceputul acestei luni, investitorul si dezvoltatorul polonez Echo Investment a obtinut autorizatia de constructie pentru centrul comercial Korona din Brasov, o investitie de circa 150 milioane euro. Proiectul are suprafata totala de 153.000 mp, pe patru niveluri si va fi inaugurat in a doua jumatate a anului viitor.

„Acum este momentul retailerilor si noi, ca si dezvoltatori, trebuie sa recunoastem asta. Ei sunt pe val acum si profita de situatie, negociind chiriile, insa trebuie sa constientizeze ca aceasta situatie nu va dura la nesfarsit. Retailerii sunt cei care omoara proiectele, uitand ca nivelul chiriilor trebuie sa poata fi suportat de ambele parti, dezvoltator si chirias”, a declarat Catalin Florea, Leasing Manager al Echo Investment.

Referitor la nivelul crescut al chiirilor din piata de retail, Charlie Henry, director de investitii al GVA ASCO Properties, spune ca acest lucru se explica pana de curand prin oferta foarta mica, situatie intalnita si in piata spatiilor de birouri.

„Romania are chirii foarte mari in comparatie cu tarile din regiune, prin urmare, era firesc ca aceste chirii sa inceapa sa scada. Dezvoltatorii nu pot spune ca nu s-au asteptat la asta, era ceva previzibil, pentru ca nu mai era loc de urcare”, a afirmat reprezentantul agentiei imobiliare GVA ASCO Properties.

Charlie Henry crede ca nivelul chiriilor este departe de a fi stabil, insa trei-patru ani, cand oferta de spatii va fi suficienta, chiriile se vor stabiliza. Pana atunci, unul dintre beneficiile crizei in Romania este ca piata se curata si vor fi continuate doar proiectele bune, pentru ca multe din cele anuntate nu erau bine gandite.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.