Companiile care au incercat sa construiasca in orasul de pe Tarnava Mare s-au orientat spre edificarea de vile. Majoritatea acestora au ramas insa in stadiul de proiect. Inceputurile timide ale dezvoltarii rezidentiale sighisorene au fost retezate din fasa. Astfel, mai putin de 30 de vile noi au fost ridicate in ultimii doi ani.

Zona cunoscuta sub denumirea de „Baragan”, oficial cartierul Tarnava II, este cea care a atras putinii dezvoltatori imobiliari care au demarat proiecte in Sighisoara. Cartierul sighisorean este printre putinele amplasamente pretabile constructiei de locuinte noi. „Principala directie de dezvoltare urbanistica a orasului este spre cartierul Tarnava. Acolo sunt cele mai multe terenuri construibile”, spune Ioan Velicu, arhitect-sef in cadrul Primariei Sighisoara.

Ansamblurile rezidentiale, amanate

Scaderea brusca a cererii din ultimul an a determinat companiile dezvoltatoare sa sisteze, pentru moment, edificarea de ansambluri rezidentiale. Compania Benta a demarat constructia unui complex de vile individuale. Terenul pe care urmeaza a fi ridicate constructiile are o suprafata totala de aproximativ 10 hectare si este parcelat in 76 de loturi, cu arii cuprinse intre 600 si 1.000 de metri patrati. Prima etapa, care cuprinde 23 de unitati, a fost finalizata si vanduta in totalitate.

„Tinand cont de conjunctura socio-economica nu putem sa precizam data la care vom incepe constructia urmatoarei etape a ansamblului Tarnava II din Sighisoara”, spun reprezentantii companiei dezvoltatoare. Agentii imobiliari locali spun ca pretul la vilele noi finalizate a scazut fata de costul de pornire. „La inceput o asemenea vila a costat 120.000 de euro, apoi, deorece nu se vindeau, dezvoltatorul a scazut pretul la 90.000 de euro. Vilele au o arie de140 de metri patrati, si un teren de 500 de metri patrati”, spune Daniel Oltean, administrator al agentiei sighisorene Diva Imobiliare.

Si alti dezvoltatori au decis intreruperea lucrarilor pana cand piata isi va reveni. „Am inceput acum doi ani dezvoltarea unui ansamblu rezidential in zona Baragan, dar cererile sunt putine. Dintr-un total de 50 de unitati, am realizat doar patru, dintre care am vandut doar trei. Ne-am propus sa realizam sistematizarea terenului, aducerea de utilitati, dar asta numai in conditiile in care vom avea cerere”, spune George Coldea director economic al companiei Consig SA.

O alta zona care a atras atentia dezvoltatorilor este iesirea din Sighisoara spre Targu Mures. „Mai este in plan un cartier de 24 de case, ce urmeaza a fi construite de catre un investitor spaniol. Acum se face documentatia pentru autorizatie, terenul este deja parcelat”, spune Oltean. In rest, segmentul de vile nou-construite practic nu exista, cu exceptia catorva grupuri de trei sau patru case, ridicate de persoane particulare.

Locuintele vechi, cu 15% mai ieftine

Faptul ca segmentul de apartamente noi nu este dezvoltat a facut ca, pe partea de locuinte vechi, preturile sa nu scada in foarte mare masura. „In Sighisoara, diminuarea a fost de maximum 15%, fata de peste 20%, la cat s-a ajuns in marile orase”, spune Daniel Oltean.

Cel mai cautat cartier din oras este Cornesti, unde blocurile vechi sunt ridicate, din caramida, in jurul anului 1965. Aceste cladiri au un regim de inaltime parter si doua etaje. Exista toate tipurile de apartamente, iar preturile variaza intre 23.000 de euro pentru o garsoniera, 36.000 de euro la doua camere si 43.000 de euro pentru locuintele de trei camere. In alte cartiere, precum Baragan, Plopilor, Dumbravei sau Mihai Viteazul, pretul unui apartament vechi de doua camere se situeaza sub pragul de 35.000 de euro.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.