In judetele limitrofe Ilfovului preturile locuintelor destinate petrecerii timpului liber scad si de cinci ori. Cei care isi doresc o locuinta in afara Capitalei, dar nu sunt dispusi sa se aventureze pe drumurile aglomerate, aleg localitati apropiate de oras.

Bucurestenii care doresc sa achizitioneze o a doua locuinta cat mai aproape de cea de resedinta, se orienteaza de cele mai mult ori spre localitatile aflate pe o raza de maximum 30 de kilometri de centura Capitalei. Printre acestea se regasesc Snagov, Padurea Baneasa, Pantelimon, Cernica , Manastirea Pasarea, Corbeanca, Domnesti, Balotesti, Buftea. „Criteriul de baza pentru alegerea unei unei a doua proprietati este bugetul propus de catre cumparator. In functie de acesta putem stabilii ordinea prioritatilor, respectiv zona si tipul de casa dorit”, spune Claudiu Efta, manager al agentiei imobiliare Bwimob.

Lacurile, magnet pentru amatorii de terenuri

Majoritatea oamenilor prefera sa achizitioneze teren viran. Aproximativ 80% dintre cei interesati de o casa de vacanta in apropierea Capitalei, aleg varianta cumpararii unei suprafete oarecare pe care sa construiasca in stil propriu.

In conditiile in care locuinta de vacanta este un produs care se adreseaza in primul rand oamenilor cu venituri superioare, cele mai cautate sunt terenurile aflate in apropierea lacurilor sau padurilor. De cele mai multe ori acestia prefera sa isi ridice adevarate vile, in perspectiva in care, peste cativa ani, infrastructura va fi imbunatatita si se vor putea muta definitiv, renuntand la locuinta din oras. „Avantajele unui teren sunt ca poti sa-ti ridici o casa asa cum ti-o doresti si in functie de bugetul alocat”, spune Titel Folea, director de marketing al companiei de consultanta imobiliara Euroest.

Casa veche, varianta cea mai ieftina

Unii clienti, cu bugete limitate, se orienteaza spre case batranesti. „In cazul unei case batranesti, avantajele se regasesc in timpul scurt de realizare al renovarii si in costurile mai mici, iar dezavantajul ar fi situatia impusa a compartimentarii locuintei”, este de parere Folea.

Putini oameni pastreaza insa casele vechi pe termen lung. „Optiunea de a pastra o astfel de locuinta este considerata a fi inoportuna datorita suprafetei construite mici, a numarului de camere, de obicei foarte putine, si, dupa caz, a gradului de uzura”, spune Claudiu Efta. Costurile renovarii constructiei acopera in proportie de 20% pretul materialelor folosite pentru ridicarea unei case noi. „Cei care au un buget limitat planuiesc sa reconstruiasca in maximum un an”, completeaza Efta.

In schimb, persoanele care dispun de bugete flexibile, aleg varianta de a construi singuri, mai ales daca terenul a fost obtinut cu un pret foarte bun. Casele de vacanta construite in stil propriu reflecta necesitatile proprii de confort si relaxare a proprietarilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.