Vanzarile sunt la cota de alarma, in ciuda reducerilor facute de catre dezvoltatori. Posesorii de lichiditati asteapta noi ieftiniri pentru a se decide sa cumpere. Oferta in crestere, preturi in scadere si tranzactii aproape inexistente. Asa arata inceputul de an pentru segmentul apartamentelor nou-construite.

Inceputul lui 2009 nu a adus multe schimbari pe piata. Desi isi fac reclama si au preturi promotionale, dezvoltatorii nu vand nimic.

Volumul redus de tranzactii este cauzat si de comportamentul de asteptare adoptat de cei care inca dispun de resurse financiare. „Lichiditati inca mai sunt pe piata, chiar daca intr-un volum redus. Teoretic ar fi trebuit sa observam o oarecare miscare pe segmentul de vanzari, insa, normal, cei ce dispun de bani cash prefera fie sa astepte , fie sa profite de oportunitati de moment.

Criza financiara si inasprirea conditiilor de creditare au avut ca efect reducerea cu 80% a tranzactiilor de pe piata imobiliara galateana”, explica Marian Chiosa-Rotaru, manager al agentiei galatene Centru de Investitii Imobiliare. Acest comportament reduce si mai mult cash-flow-ul constructorilor, care se vad nevoiti sa-si diminueze marja de profit, pentru a incerca sa deblocheze vanzarile.

Lipsa clientilor pentru locuintele situate in blocuri noi mai are si o alta explicatie. „In anul 2008 s-a demarat inceperea constructiilor de vile de catre clientii care aveau cumparate terenuri din anii 2004-2007. Multi dintre acestia au renuntat la apartamentele achizitionate anterior, ca investitie.

Astfel, oferta spre vanzare a crescut simtitor”, spune Andrei Pricop, director al agentiei imobiliare Activ Casa din Iasi, oras in care pretul apartamentelor noi a scazut in intervalul martie – decembrie 2008 cu sume de pana la 20.000 de euro.

Inceputul lui 2009 nu a adus multe schimbari pe piata. „Beneficiarii care pana nu demult dezvoltau un proiect de locuinte noi in aproximativ 15 luni, iar in luna a zecea aveau vandute deja toate apartamentele, la momentul de fata se chinuie sa improvizeze mai multe variante de vanzare, inclusiv cea de inchiriere cu posibilitate de cumparare in doi sau trei ani”, explica Daniel Mitroi, director al agentiei imobiliare pitestene Imperial Grup House.

Scaderea in lei, mai mica decat cea in euro

Costurile apartamentelor noi scad si fara ca dezvoltatorii sa opereze reduceri.

Si asta datorita cursului leu/euro. „Diminuarea preturilor la apartamentele noi de la finele lui 2008 se datoreaza si cursului monedei europene care a crescut la valoarea de 4,30 lei pentru un euro, fata de 3,40 lei pentru un euro in luna august 2008. Referitor la numarul de tranzactii se observa o usoara remediere a situatiei, dar mai mult la vilele noi”, spune Daniel Mitroi. Astfel, un apartament de doua camere in Pitesti costa in august 85.000 de euro, adica 289.000 de lei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.