Spatiile de birouri din vile nu mai sunt considerate la moda de multe companii. Nu orice firma isi poate permite insa inchirierea unor suprafete mari, asa cum sunt cele din cladirile office. Exista, in schimb, zone in care diferentele de pret sunt foarte mici.


  • Birourile mici sunt la mare cautare

Unul dintre argumentele principale care sustin varianta inchirierii unei vile este ca, in cele mai multe situatii, cladirile de birouri ofera unei singure companii o suprafata mare, de aproximativ 300 - 400 de metri patrati. Asta in conditiile in care firmele mici nu au nevoie decat de 100, maximum 200 de metri patrati.

“Companiile private se orienteaza catre vilele din zonele centrale si ultracentrale, unde au avantajul unui acces rapid, lucru indispensabil in lumea afacerilor. Pozitionarea stradala, compartimentarea bine gandita si amenajarea placuta sunt elemente esentiale. Foarte multe firme isi doresc in mod special ca vila respectiva sa aiba curte individuala, iar ei sa fie singurii locatari, pentru a evita conflictele cu alti coabitanti, care ar putea fi deranjati de traficul pe care il implica functionarea unei firme in acel imobil. O curte libera le permite chiriasilor sa organizeze diferite activitati in afara programului.”

Pretul platit lunar pentru inchirierea unui metru patrat intr-o vila eleganta este de aproximativ 20-30 de euro. In cladirile de birouri se achita o taxa de mentenanta (pentru curatenia in spatiile comune, intretinerea liftului, receptia, paza), suma care nu se solicita pentru spatiile de birouri din vile, unde se achita doar chiria si utilitatile.

Totusi, in functie de domeniul de activitate, ambele variante sunt preferate in egala masura, nu se poate vorbi despre un procent vizibil mai mare intr-o situatie sau alta. Se cauta pentru inchiriere atat birouri in vile, cat si in cladiri dedicate acestui tip de proprietati.

Jeni Georgescu, Office Consultant EuroMetropola

  • Spatiile open atrag chiriasi

In ultima perioada, cladirile de birouri au fost pe primul loc in optiunile clientilor. Avantajele sunt date de spatiul mult mai eficient, de obicei „open”, de finisajele si dotarile adaptate cerintelor speciale ale firmelor: climatizare, retea IT, linii telefonice. Alte atuuri sunt gradul de noutate si siguranta pe care le prezinta noile cladiri in comparatie cu vilele, chiar si renovate.

“Dezavantajele cladirilor de birouri sunt mai ales de natura administrativa: conditii contractuale mai rigide, precum avans si garantie financiara pentru doua-trei luni, o perioada de inchiriere minima, de regula trei ani, cheltuieli de mentananta mult mai ridicate decat la vile, pentru ca in majoritatea cazurilor, ele includ si serviciile de administrare, cum sunt paza sau intretinerea spatiilor comune.”


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.