Dimensiunile unui astfel de imobil sunt de regula reduse, singurul spatiu supradimensionat fiind livingul. Pentru cei pasionati de sport, o cabana de schi este cel mai frumos vis. O casa langa munte este optiunea celor care isi permit sa investeasca intr-o resedinta de vacanta.

O astfel de proprietate trebuie sa indeplineasca anumite cerinte speciale. Amplasamentul este cel mai important. O cabana de schi, spune arhitectul Dan Manea, „este o constructie izolata definita prin trei cuvinte: adapost, punct de popas si odihna”.

Trebuie sa fie construita la baza unei partii de schi, pentru a avea acces rapid la instalatiile pe cablu pentru schiori, dar si pentru a fi la adapost de vant. Este de preferat sa fie si adiacenta unui traseu turistic de vara.

Importanta este si orientarea locuintei, spune Manea. Totdeauna catre soare. Spatiile vitrate trebuie sa fie generoase pe laturile care dau spre munte. In plus, grupurile sanitare trebuie prevazute si cu acces din exterior pentru a putea fi folosite direct de schiori.

Exista o compartimentare indicata care pleaca de la felul in care aceasta cabana este folosita. Zonele de zi trebuie supradimensionate, ele vor fi principalul loc de intalnire si socializare.

Sunt recomandate materialele naturale

Daca va ganditi sa includeti cabana in circuitul turistic, specialistii recomanda ca spatiile de cazare sa fie minime. Mai toti schiorii au deja cazare in hotelurile din statiune. In acest tip de cabane raman peste noapte doar amatorii de pitoresc sau cei care au fost surprinsi de vremea rea ori au pierdut ultima telecabina.

Din punct de vedere estetic, o cabana de schi trebuie sa fie de dimensiuni reduse, sa nu intre in concurenta si sa nu deranjeze de loc cadrul natural. „Cea mai frumoasa cabana de schi este aceea care... nu se vede; se incadreaza perfect in mediul inconjurator”, crede Dan Manea.

O mare importanta o au materialele de constructie folosite. Piatra si lemnul, in culorile lor naturale, sunt cele mai recomandate. De altfel, piatra este singurul material capabil sa reziste in conditiile climatice

alpine sau subalpine, la agresiunea apei si la ciclurile repetate de inghet si dezghet, in special in zona de contact a casei cu pamantul. In acelasi timp, lemnul masiv este un material usor de gasit si ofera protectie crescuta impotriva frigului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.