Lipsa investitorilor institutionali si incertitudinile legate de finantare mentin blocajul de pe piata locuintelor. Nu mai devreme de sfarsitul anului trecut, sectorul imobiliar autohton se incapatana sa nege criza care se raspandise pe intregul continent.

Developerii si analistii din domeniu asteptau o reluare rapida a tranzactiilor. Voci din piata sustineau ca rezidentialul romanesc nu era atins de criza, ci doar suferea o usoara corectie.

Vanzatorii, care in sezonul estival afirmau ca duc lipsa de cumparatori, spuneau ca situatia este una provizorie, specifica perioadei de vara.

Toti actorii din piata, mai putin potentialii cumparatori, declarau ca toamna le va revitaliza businessurile. Asteptata cu nerabdare, toamna nu a fost, insa, colacul de salvare. Sperantele inca se mentineau.

Un prim pas in acceptarea situatiei a fost facut de omul de afaceri Shimon Galon, CEO al Globe Trade Center Romania, companie care are in dezvoltare mai multe ansambluri rezidentiale in Capitala.

Pentru ca investitorii institutionali, cei mai importanti clienti de pe piata noua, nu mai erau tentati de plasamente in rezidentialul autohton, numarul de unitati vandute din portofoliul sau se diminuase considerabil. In acest context, Galon s-a reorientat catre cumparatorul final si a inceput sa isi vanda apartamentele la mica publicitate.

Sperante mari

Pentru anul 2009, parerile sunt impartite. Analistii nu se mai avanta in declaratii si sunt mai retinuti cand vine vorba de estimari. Cu totii sunt insa de acord ca relaxarea conditiilor de creditare este solutia salvatoare.

Atat pentru reluarea tranzactiilor, cat si pentru o noua etapa de crestere a preturilor proprietatilor. Pana atunci, analistii se asteapta la scaderi semnificative.

Unii sustin chiar ca nivelul la care se va ajunge in 2009 va fi similar celui inregistrat in a doua jumatate a anului 2006. Chiar si in aceste conditii, cand piata este plina de chilipiruri, cine isi va permite sa le cumpere?

Cei cu lichiditati, sustin consultantii imobiliari. Iar din aceasta categorie nu par sa mai faca parte investitorii care achizitionau la pachet, pentru ca acestia se vor tine departe de rezidentialul romaneasc cel putin doi-trei ani de-acum inainte. Singurii cumparatori vor fi cei care au intr-adevar nevoie de o locuinta.

Paralela cu pietele internationale

Sectorul locuintelor din Australia nu este departe de un colaps. Principala amenintare la adresa pretului caselor de acolo este somajul. In prezent, rata somajului in Australia este de 4,4%, dar pana la sfarsitul anului in curs este asteptat un avans de pana la 8%.

Din acest motiv, analistii imobiliari estimeaza o scadere a pretului proprietatilor cu aproximativ 30%. Deja australienii au ajuns in situatia in care nu mai reusesc sa vanda decat casele amplasate in cele mai bune zone din Sydney, potrivit publicatiei„Property Wire“.

Analistii locali estimeaza ca doar in cartiere exclusiviste din Sydney preturile nu sunt in pericol sa se prabuseasca. Anul trecut, numarul permiselor pentru constructiile de case a scazut cu 34%.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.