In conditiile n care creditele se obtin tot mai greu, intrarile unor noi investitori pe piata imobiliara romneasca vor fi destul de timide, sustin reprezentantii din domeniu. Mai mult, acestia nu cred ca vom asista la investitii de amploare inainte de semestrul 4 al anului 2009.

Mai atractive vor fi segmentele de retail si logistica, care nu sunt la fel de afectate de actuala criza, potrivit consultantilor imobiliari.

In privinta sectorului rezidential exista sanse destul de mici ca noi dezvoltatori sa intre pe piata in acest an, in conditiile in care chiar si cei existenti isi restrang sau amana proiectele, afirma reprezentantii Esop. „Desi dinamismul este cu totul altul pe piata spatiilor de birouri, avand in vedere ca se anunta un an cu supraoferta, nu credem ca vor fi intrari spectaculoase pe piata”, potrivit sursei citate. La randul sau, presedintele Impact, Dan Popp, intrevede o scadere a apetitului noilor investitori pentru Romania. „Daca in anul 2007 intrarile dezvoltatorilor straini pe piata romaneasca au reprezentat 100%, in anul 2008, 40%, in 2009, intrarile de noi dezvoltatori vor fi de 15% fata de 2007. Anul viitor, contributia industriei la produsul intern brut (PIB) va avea un recul puternic. In cifre, este de asteptat o diminuare cu peste 30-35% fata de 2008, ducand industria cu cel putin 4-5 ani inapoi”, sustine Popp. Cel mai probabil vor mai intra pe piata romaneasca dezvoltatori straini, dar la rate mult mai scazute decat in anii anteriori, potrivit reprezentantilor Goodman. „Nu credem ca vom asista la investitii de amploare inainte de semestrul 4 al anului 2009. Dezvoltatorii sunt acum preocupati de stabilizarea pietelor lor centrale si pana cand acest lucru nu se realizeaza, vor avea mult mai putin apetit pentru extindere. Cel mai probabil, in 2009, vom asista la finalizarea unor investitii incepute in anii anteriori pentru care finantarile au fost agreate inainte de septembrie 2008. Vor exista proiecte izolate, de nisa, care vor avea un procent semnificativ din costuri finantat din resurse proprii”, ne-a declarat Muler Onofrei, director general la Goodman.

„Fara indoiala ca pe piata romaneasca vor mai intra dezvoltatori imobiliari straini, iar bancile vor acorda credite, insa in conditii foarte dificile pentru solicitant”, sustine Serban Juverdeanu, manager de proiect la Echo Investments. Mai atractive sunt segmentele de retail si logistica, potrivit consultantilor Regatta. „In principal pe partea de retail vom asista la intrari importante, iar pe partea de logistica probabil ca vom asista la intrari pe piata in functie de dezvoltarea sectorului de retail. Marii dezvoltatori vor primi credite, dar conditiile de finantare vor fi mai aspre, ceea ce va determina o regandire a proiectelor si a duratei de amortizare a investitiei”, sustine Costel Alecu, managerul departamentului de spatii comerciale si industriale. De aceeasi parere sunt si reprezentantii imobiliare.ro „Sectorul imobiliar industrial si logistic nu va fi la fel de afectat de actuala criza ca si sectorul rezidential, astfel incat este posibil sa asistam la noi investitii, Romania fiind in continuare cea mai atractiva piata din regiune”, ne-a spus Adrian Erimescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.