Initial, data limita pana la care Administratia Fondului de Mediu (AFM) trebuia sa valideze lista instalatorilor acreditati era 15 decembrie 2008, dar din cauza numarului mare de dosare depuse, termenul a fost amanat pana pe 29 decembrie 2008, pentru ca acum sa fie prelungit din nou.
"Programul Casa Verde este aplicabil, dar viteza cu care s-a incercat aplicarea lui a creat mici inadvertente din cauza numarului mare de cereri. Au fost depuse 5.000 de cereri, dar au adus documentatia necesara numai 1.954 de firme. Administratia Fondului de Mediu a reusit sa verifice si sa acrediteze pana in prezent 359 de firme, dar procesul nu este finalizat. De aceea, am decis amanarea finalizarii analizei dosarelor pana pe 12 ianuarie, iar publicarea listelor va fi facuta apoi in termen de trei zile lucratoare", a declarat, luni (n.r. 29 decembrie 2009), Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.
Astfel, din 15 ianuarie 2009, persoanele care vor sa-si instaleze panouri solare, pompe geotermale, minicentrale eoliene sau alte instalatii de caldura obtinute prin surse alternative de energie vor putea consulta lista instalatorilor validati de AFM pe paginile de internet www.afm.ro si www.mmediu.ro.
"Prefer sa facem o analiza clara a programului pentru ca niciun cetatean sa nu fie dezavantajat. Programul este bun, avem surse de finantare si vreau sa fie unul de succes", a mai spus Nemirschi.
Programul Casa Verde de inlocuire a sistemelor clasice de incalzire cu surse alternative de energie este finantat din taxa de poluare auto, iar bugetul alocat pentru 2009 este de 520 milioane lei.
O cauza secundara - cum a numit-o ministrul Nemirschi - a amanarii datei de incepere a programului este aceea ca bugetul fondului de mediu, care cuprinde si banii pentru Casa Verde, nu a fost aprobat de fostul guvern. Drept urmare, acesta trebuie aprobat "chiar si inainte de aprobarea legii bugetului de stat pe 2009", a adaugat ministrul Mediului, citat de NewsIn.
Pentru 2009, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) alocase 520 milioane lei pentru cetatenii, firmele si administratiile locale care au in vedere completarea sistemelor de incalzire pe baza de combustibili fosili cu cele care folosesc energie verde, cetatenii urmand sa primeasca maximum 25.000 lei pentru o instalatie de acest fel.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Beneficiile consumului de broccoli și rețete delicioase
Sursa: garbo.ro
-
Reacția lui Călin Georgescu după anularea alegerilor: Sistemul corupt din...
Sursa: kudika.ro
-
Georgescu, după decizia CCR: Toate sunt scoase din context. Dacă ei spun e...
Sursa: wall-street.ro