Avansul minim incepe sa reapara, cota de finantare scade, terenurile si casele din mediul rural si locuintele de confort inferior nu mai pot fi considerate garantii. Apartamentele construite inainte de Revolutie risca sa nu mai fie acceptate pe post de ipoteci.

Bancile din Romania isi securizeaza portofoliul in fata unei eventuale crize de lichiditati. Conditiile de acordare a creditelor, costurile acestora, dar si tipurile de garantii acceptate s-au modificat serios in ultima perioada. Nu doar creditul de nevoi personale va fi afectat, ci si imprumuturile pentru locuinta.

„Unele banci au reintrodus avansul minim care, in acest moment, oscileaza intre 15 si 25%. Sunt cazuri in care avansul minim solicitat pentru achizitia de terenuri a crescut pana la 50% din valoarea investitiei. In anumite situatii vorbim si despre introducerea unei limite maxime pentru credit“, ne-a spus Raluca Dobre, analist financiar la brokerul Ipoteci Direct.

Printre bancile care au ales sa reintroduca avansul minim, se numara si institutii de credit de top in privinta volumului de credite ipotecare din portofoliu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.