Sistemul european al Bancilor pentru Locuinte (BpL) este stabil si ferit de criza financiara internationala, deoarece, spre deosebire de generatorul crizei – sistemul ipotecar american, prin intermediul caruia s-a practicat o creditare excesiva si necontrolata, fara nici un aport prealabil din partea populatiei –, acesta implica economisirea inaintea creditarii.
"Sistemul ipotecar american nu numai ca a finantat integral achizitia de locuinte, fara vreun aport de capital din partea populatiei, dar, extinzandu-se excesiv, economiile americane au devenit insuficiente si au necesitat importul de bani din afara. De aceea, actuala criza loveste in toate economiile care au finantat sistemul ipotecar american si nu numai. Fara economisire finantarea pe termen lung nu poate functiona", a declarat Herbert Pfeiffer, presedintele Federatiei Europene a Bancilor pentru Locuinte (FEBpL).

Sistemul Bancilor pentru Locuinte din Romania ofera clientilor protectie fata de riscul valutar – produsele fiind in lei – si fata de riscul de dobanda, deoarece acestea sunt fixe. Totodata, prin accesarea produselor oferite de Bancile pentru Locuinte, clientii beneficiaza de o prima de la stat de 150 euro anual sau de o dobanda anuala de 15%. Astfel, cu dobanda anuala fixa de 3% oferita de BpL, randamentul anual al economisirii poate depasi 11%, ceea ce-l recomanda si ca un produs de economisire individual. Un alt avantaj fiscal este acela ca dobanzile primite pe perioada economisirii nu se impoziteaza. Totusi, cel mai important avantaj al produselor de economisire-creditare (BauSpar) este dobanda fixa la care se poate contracta creditul, de doar 6% anual.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.