Business5 Februarie 2010

Lectura de un minut

Un atac de phishing ce a vizat platforma europeana de tranzactii cu certificate de emisii de CO2 a reusit sa provoace pagube unor traderi, iar noua state - inclusiv Romania - au decis sa intrerupa si marti accesul la registrele proprii.

Atacul este similar celor ce vizeaza serviciile bancare pe internet, printr-un e-mail ce trimite utilizatorul catre un site ce reproduce pagina de acces online la contul bancar. In acest caz, utilizatorul era trimis catre site-uri ce imita registrele pentru tranzactii cu certificate de emisii din Germania si Cehia, relateaza EUobserver, citat de NewsIn.

Autorii atacului au trimis joia trecuta e-mail-uri de acest gen unor firme din Europa, Japonia si Noua Zeelanda, in care le solicitau detalii de inregistrare in registre. Cateva firma au cazut in capcana, cedand drepturi de emisii de CO2 infractorilor, care pot acum sa le vanda. Potrivit Financial Times Deutschland, una din firme a pierdut 1,5 milioane euro in urma atacului.

Totusi, tranzactiile au putut continua pe platforma European Emissions Exchange, insa noua state UE - Romania, Belgia, Danemarca, Spania, Ungaria, Italia, Germania, Grecia si Bulgaria - au decis sa intrerupa si marti accesul la registrele proprii, pentru a evita pierderi, potrivit unor relatari din presa germana.

Unele state au procedat la fel initial, dar au reactionat mai repede si au fost in masura sa redeschida marti accesul la bazele de date. Bruxelles-ul a precizat ca registrele se vor redeschide doar dupa ce sunt luate masuri adecvate pentru a face fata amenintarii, intre care resetarea parolelor si avertizarea utilizatorilor.

Comisia Europeana a precizat ca au fost semnalate tranzactii eronate doar in doua state din UE - Germania si Cehia.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.