In pofida reducerilor de personal, de costuri si, in general, a penuriei din educatie din ultimii cativa ani, a sosit, totusi, momentul pentru innoirea infrastructurii audio-video si introducerea tehnologiei HD in scoli.
“Dupa ani de promovare, tehnologia de inalta definitie e in sfarsit pe cale sa se generalizeze. Asa numitele razboaie pentru formatul HD s-au incheiat, iar adoptarea HDTV de catre public e tot mai larga: numai in Marea Britanie, in jur de 12 milioane de locuinte sunt dotate cu un televizor adaptat la HD. Cifrele se anunta sa creasca in Europa pe masura ce formatul HD ajunge la servicii care emit necriptat precum Freeview sau TNT HD in vederea Cupei Mondiale din 2010. Iar daca HD devine normala in sfera domestica, e inevitabil ca elevii sa nu se astepte ca tehnologia sa se extinda si in scoli”, sustine Hartmut Kulessa, Marketing Manager pentru Europa la Panasonic PPDE.

Cu toate acestea, simpla replicare a comportamentului pietei de consum nu e neaparat un argument convingator pentru ordonatorii de credite - mai ales ca grosul materialelor educative sunt produse la definitie standard. O ratiune mai practica ar fi prevalenta tot mai mare a computerelor ca instrument curent de predare si invatare in clase si amfiteatre.

Ecranul lat al majoritatii televizoarelor moderne devine la randul sau formatul de ecran standard pentru laptopuri si monitoare. Panasonic estimeaza ca in prezent circa 65% dintre laptopuri si jumatate dintre monitoarele de computer sunt de format 16:10. Compatibilitatea afisajului este acum importanta nu doar pentru a prezenta materiale pe ecran lat la cursurile de media si film; cu un ecran de 16:10 adaptat pentru HD este sigur ca prezentarile si alte materiale video vor fi vizibile asa cum s-a intentionat, fara a mai apela la serviciile de suport tehnic. La fel de importanta este claritatea exceptionala oferita de tehnologia de inalta definitie, astfel incat foliile greu lizibile si grafica neclara, care obosesc ochiul si ii fac pe elevi sa-si piarda concentrarea, devin o amintire. Nu e putin lucru, date fiind clasele tot mai numeroase si, in special, numarul tot mai mare de studenti si deci folosirea unor sali de seminar si amfiteatre tot mai mari.

Calitatea sporita a imaginii este un beneficiu deosebit pentru materiile la care e nevoie sa se afiseze diagrame tehnice, cum ar fi stiintele sau electronica. Proiectoarele compatibile HD si ecranele cu plasma reprezinta o investitie prudenta pentru orice institut de educatie care vrea sa fie dotat pe termen lung, mai curand decat cheltuielile cu aparatura de definitie standard, mai ieftina, dar care va deveni foarte repede depasita. Tehnologia adaptata la HD ofera posibilitatea de a conecta playere HD si Blu-ray. Insa nu e vorba doar de luxul de a prezenta materiale video la inalta definitie; argumentul cel mai important e cel de furniza un mediu de invatare pregatit pentru viitor, care ofera solutii consistente si general compatibile cu orice sursa, si in special cu ubicuul laptop.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.