Paralizarea site-urilor prin flooding, un tip de atac informatic caruia i-a cazut victima si Twitter in ultimele zile, este un fenomen care se dezvolta din ce in ce mai mult pe internet, pentru ca se dovedeste profitabil pentru autori, care cer rascumparari pentru deblocare, relateaza AFP.
Modul de operare este cunoscut: hackerii lanseaza un atac de tip denial of service (DOS), care consta in trimiterea intentionata a unui numar prea mare de cereri de accesare, carora pagina electronica nu le face fata, dupa care cer o rascumparare pentru a pune capat atacului.

"Companiile sunt foarte reticente sa vorbeasca de astfel de amenintari, deci este greu sa strangi informatii, dar stim ca cererile de rascumpare online se dezvolta", explica Francois Paget, cercetator la compania McAfee, care se ocupa cu programele de securitate informatica.

De cele mai multe ori victimele atacurilor sunt magazinele online, site-uri de pariuri si banci. In toate aceste cazuri, un site inaccesibil timp de cateva ore inseamna pierderi substantiale. "Adesea, companiile aleg sa plateasca o rascumparare in loc sa aiba site-ul blocat timp de mai multe ore, pentru ca acest lucru poate provoca pierderi de mii de euro", potrivit unui specialist in domenii pe interne, care recunoaste ca mai multi dintre clientii sai au cazut deja victime santajului. Rascumpararile, care sunt trecute in contabilitate ca taxe pentru consultanta in domeniul securitatii informatice, pot atinge zeci de mii de dolari, transmite NewsIn.

"Problema cu aceste atacuri este ca sunt greu de contracarat, ca este imposibil sa te pregateste 100% si ca solutiile care exista sunt foarte costisitoare", subliniaza Gulliaume Lovet, expert la Fortinet. Unele companii, precum Prolexic, s-au specializat in combaterea unor astfel de atacuri, dar tarifele cerute pentru redirectionarea traficului catre alte servere sunt foarte mari.

Santajul a devenit cea mai profitabila metoda de atac informatic, considera expertii, precizand ca organizatiile infractionale informatice au venituri de miliarde de euro pe an.

Insa dezvoltarea acestui tip de atacuri are si limite, explica Guillaume Lovet. "Lansarea unui (atac de tip - n.red.) denial of service si paralizarea unui site este, cu siguranta, la indemana primului venit, dar apoi trebuie ridicata recompensa fara a fi detectat", iar banii trebuie spalati, subliniaza el.

In aceste conditii, unii hackeri se orienteaza spre atacuri mai modeste - santajarea persoanelor particulare. Cu ajutorul unor programe care cicula pe internet, hackerii distrug sau cripteaza un numar de date de pe un calculator si cer apoi proprietarului acestuia o rascumparare pentru a le restitui. De altfel, in doi ani numarul acestui tip de programe a crescut cu 150%, potrivit lui Paget. De obicei, "chiar daca oamenii platesc, nu isi recupereaza datele", avertizeaza el, precizand ca acest tip nou de santaj se extinde si in cazul telefoanelor mobile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.