Business 1 Iulie 2009 14:34
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii trage linie la 35 de saptamani de la lansarea acestui serviciu in Romania: au fost portate 100.000 de numere de telefon, 70.845 in telefonia mobila si 29.155 in telefonia fixa. Ce operator a reusit sa atraga cei mai multi noi abonati?
In cazul telefoniei mobile, toti cei cinci operatori au castigat noi abonati in urma portarii, Vodafone reusind sa depaseasca la mustata Cosmote cu 26.353 noi abonati, fata de 26.104 in cazul celui de-al doilea. Orange raporteaza 17.322 noi abonati, RCS&RDS – 652, Telemobil – 414.

"O suta de mii de numere au fost portate. Destul de multe pentru a ne spune ca portabilitatea functioneaza si ca utilizatorii de telefonie din Romania stiu despre existenta sa. Nu extrem de multe, ceea ce ne spune ca operatorii de telefonie fac eforturi pentru a-si pastra clientii si pentru a-i multumi. Acesta este rolul portabilitatii, sa dea clientilor mai multa putere si operatorilor un motiv in plus sa se straduiasca mai mult", a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, Catalin Marinescu, citat de Wall-Street.

Din totalul de 116.578 cereri de portare inregistrate atat in domeniul telefoniei fixe cat si mobile, 39.500 au fost respinse (in prima faza), fie de catre baza de date centralizata, fie de catre furnizorul donor. Cele mai frecvente motive care au stat la baza respingerii cererilor de catre baza de date centralizata au fost: transmiterea unor cereri de portare incomplete sau eronat completate, transmiterea de mai multe ori a unei cereri de portare, alegerea incorecta a intervalului de portare. Referitor la furnizorul donor, cele mai frecvente motive de respingere au fost: neconcordanta serie SIM – numar sau abonat – numar, date abonat invalide, cont abonat gresit, numar inactiv.

Numarul maxim de portari pe care un furnizor donor poate sa il proceseze zilnic a fost crescut la 700 pentru numerele de telefonie mobila si la 450 pentru cele de telefonie fixa. Nu au mai existat depasiri ale acestor limite dar, subliniaza autoritatile in domeniu, daca numarul de cereri va depasi in continuare capacitatile de procesare setate, acestea vor fi marite din nou.

Portabilitatea numerelor permite utilizatorilor de servicii de telefonie sa isi pastreze numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul. Se pot porta numerele de telefonie fixa, mobila si numere speciale precum cele din categoria 0800 sau 0900. Portarea se face doar in cadrul aceleiasi categorii (fix-fix, mobil-mobil). Serviciul este disponibil in Romania din 21 octombrie 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.