Business 8 Iunie 2009 17:12
Cu 42 de reprezentanti in Parlamentul European, ecologistii fac lobby activ pentru comunitatea de utilizatori ai platformelor de file-sharing si sunt impotriva supravegherii pe internet.
Ecologistii europeni au o imagine foarte clara despre cum ar trebui sa arate viitorul societatii informationale, scriu cei de la TorrentFreak, indemnandu-si cititorii sa voteze in acest weekend pentru a-si desemna preferatii in alegerile europarlamentare.

Unul dintre clipurile din campania pro-file-sharing pe care au desfasurat-o anul trecut, "Nu as fura", s-a bucurat de succes printre internauti pentru ca ironiza campaniile oficiale ani-piraterie, cei de la The Pirate Bay schimbandu-si logo-ul pe care-l afiseaza pe prima pagina cu ocazia lansarii.



"Verzii sustin o viziune activa a webului ca platforma destinata schimbului de informatii, cu comunitati peer-to-peer in care fiecare membru poate sa downloadeze sau uploadeze continutul media si aplicatiile preferate. Folosirea internetului in scopuri non-comerciale ar trebui sa fie exclusa din toate sistemele de sanctiuni", afirma verzii in platforma-program. Ei adauga ca doar in cazul unui proces penal un judecator ar putea lua decizia de a deconecta un utilizator de la internet, libertatea de expresie, accesul la informatie si educatie fiind inviolabile in cazul in care media implicata nu capata utilizari comerciale.

Discutia despre cum ar trebui sa fie reglementate drepturile de autor in mediul virtual a fost de la inceputul anului unul dintre subiectele care au adus traficul de fisiere in sistem peer-to-peer in atentia mainstream. Unul dintre motive a fost procesul celor de la The Pirate Bay, incheiat, in prima faza, cu amenzi si inchisoare pentru fondatorii trackerului de torrenti, verdict pus la indoiala de media internationala pentru ca judecatorul ar fi partinitor, ca membru, printre altele al Asociatiei Suedeze de Protectie a Drepturilor de Autor. In investigatia relatiei sale cu organismele care reglementeaza copyright-ul s-a descoperit, de altfel, ca si cel desemnat sa il ancheteze era, la randul sau, membru al aceleiasi organizatii.

Un alt motiv care sustine importanta discutiei despre file-sharing este legislatia actuala care, in tari ca Franta sau Germania, se ghideaza in urma principiului "trei greseli si iesi", conform caruia dupa ce ai descarcat, de trei ori, fisiere protejate de legea drepturilor de autor, ti se blocheaza accesul la internet. Delegatii partidelor ecologiste, reprezentand al cincilea grup parlamentar european, ca marime, au fost principalii sustinatori ai amendamentului 138/46, adoptat pe 6 mai 2009, care aminteste ca dreptul la internet este unul fundamental in Europa.

In timp ce unii teoreticieni, cum ar fi Volker Grassmuck, sustin ca o solutie valabila ar fi impunerea unei taxe fixe ("culture flat-rate"), unul din textele care fac parte din Cartea Verde a europenilor ecologisti se opune transformarii internetului intr-un "TV-la-comanda", instalarii de filtre de catre provideri si supravegherii sistematice a indivizilor. Verzii se impotrivesc ideii de patent software, in favoarea open-source, sunt de acord cu relaxarea legilor copyright-ului si cu neutralitatea internetului. Orice tentativa a unui guvern sau a unui organism multinational de a supraveghea activitatea online a unui individ i-ar afecta acestuia dreptul fundamental la intimitate, sustine acelasi text.

Singurii ecologisti romani care fac parte din European Greens, cei de la Partidul Verde nu au, din pacate, nicio opinie despre cum ar trebui sa arate democratia in mediul virtual si nici nu par sa fie interesati de subiecte cum ar fi file-sharingul, open-source-ul sau drepturile de autor digitale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.