Business 25 Mai 2009 10:13
Branduri cu greutate pe internet, cum ar fi serviciul de blogging al celor de la Google, Blogger, sau platforma de bookmarking social Digg nu se numara printre castigatori, dar cateva nume noi in mediul virtual incep sa capete teren.
Clasamentul Webware, intocmit pe baza voturilor din toata lumea, de trei ani incoace, de cei de la CNET, selecteaza in 10 categorii cele mai populare servicii online. Pentru ca editia 2009 a fost mai putin populara decat in in alte dati, cu doar 630.000 de votanti fata de doua milioane anul trecut, editorii au adaugat o a 11-a sectiune de castigatori, pe care ii voteaza chiar ei. Avand in vedere ca mai toti intretin si un blog din reteaua CNET, parerea lor de utilizatori de internet din categoria grea conteaza si poate identifica foarte bine trendurile, pe unele chiar intuindu-le.

Printre cele 12 alegeri ale editorilor se remarca serviciile de cloud-computing pentru tot ce tine de web ale celor de la Amazon, un site dedicat graficii vectoriale, Aviary, bazat integral pe Flash, si optiunea de "Search" introdusa de Twitter, care permite cautarea in timp real a oricarui topic discutat in "microblogosfera".

Chiar daca e mentionat in ultima vreme aproape la fel de des ca Gmailul pe cand era bazat doar pe invitatie, devenind obositor ca subiect omniprezent, Twitter e de admirat pentru ca inovatiile pe care le testeaza impulsioneaza concurenta. Pe langa influenta pe care o are asupra Facebook in abordarea in timp real a informatiei, Zuckerberg fiind de multe ori acuzat ca deciziile Twitter il inspira constant, posibilitatile platformei le permit utilizatorilor sa se joace liber, exotic sau nu, de-a comunicarea in 140 de semne, Twitter fiind prezent si la categoria "Social&Publishing". Ca e "social" era evident, cu mai mult de 32 de milioane de utilizatori logati in luna aprilie, iar ca e folosit ca platforma de publishing incepe sa devina un loc comun, nu doar jurnalul lui George Orwell fiind comprimat sub forma de tweet-uri, ci si romane intregi, publicate sau prescurtate.

Ca si in anii precedenti, serviciile Google au strans cele mai multe voturi, fiind mentionate de 8 ori in total, pentru iGoogle si browserul Chrome, serviciul de voice-mail Google Voice, Google Earth si Maps la categoria serviciilor bazate pe geolocalizare, Google Docs si Calendar in lista aplicatiilor destinate productivitatii, unde si suita Microsoft Live a fost de doua ori vizibila.

Dupa cum era de asteptat, marele G si-a asigurat o pozitie si in ceea ce tine de "Cautare&Referinte", alaturi de veterani ca Ask.com, Wikipedia sau Yahoo!, dar si de startup-uri ca eHow, un site cu cateva sute de mii de articole si ghiduri practice de "how-to", o nisa de interes inspirata de comunitati ca Instructables.com, din ce in ce mai vizibila. Un alt startup interesant este Scour, care strange intr-o aceeasi pagina de rezultate cautarile de pe Google, Yahoo! si MSN, adaugand si un strat social care permite utilizatorilor sa voteze si sa comenteze linkurile pe care le gasesc.

Dintre uneltele de comunicare favorite ale cititorilor CNET, alaturi de traditionalele Gmail, Skype sau Yahoo! Messenger, este de retinut Dimdim, o aplicatie open-source care, fara niciun download, se ocupa de toate detaliile tehnice ale unei conferinte, putand face si screen-sharing, lucru care permite lucrul colaborativ la distanta.

Calculand ca o intalnire tipica, de 30 de minute, desfasurata la distanta intre cinci persoane, poate elimina cele 1.3 tone de monoxid de carbon care ar fi fost eliberate in atmosfera daca intalnirea ar fi avut loc fata in fata, cei de la Dimdim isi ofera gratuit platforma pentru intalniri ce pana la 20 de participanti, cele mai numeroase fiind taxate.

Ca agregator de identitate, este de mentionat si Digsby, o platforma sociala care strange la un loc unelte de mesagerie instanta, ei numarandu-se printre primii care au inclus Facebook Chat, servicii de email si integreaza cateva retele cum ar fi MySpace, Facebook, Twitter si LinkedIn.

Lista completa a aplicatiilor poate fi accesata dand click aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.