Business 14 Mai 2009 17:33
Cu ajutorul unor noi instrumente de triere a rezultatelor, Google isi consolideaza pozitia de lider al sortarii informatiei pe internet si face un pas important inspre structurarea acesteia.


Realizand ca nu e suficient sa indexeze tot www-ul ca sa gaseasca informatii pe care sa le afiseze in pagini de rezultate, cei de la Google au inceput sa-si schimbe viziunea despre cautarea online. Pe langa adaugarea de noi optiuni de sortare, compania a anuntat ca va lansa pana la sfarsitul acestei luni Google Squared, un instrument care structureaza in tabele rezultatele, dupa anumite criterii. Avand in vedere ca pe 18 mai se va lansa Wolfram Alpha, motorul computational de cunoastere, se pare ca vom asista foarte curand la schimbari majore ale felului in care accesam informatia, pe masura ce se face tranzitia catre webul structurat in baze de date care pot fi cautate si filtrate in timp real, iar Google are un cuvant greu de spus.



Organizat de compania din Mountain View in urma cu doi ani, evenimentul Searchology era prilejul lansarii "cautarilor universale" pe Google. Noul format aducea in aceeasi pagina continut media de diferite tipuri, care nu se limita la siteuri web ci includea imagini, fisiere video sau carti. Cu ocazia intalnirii desfasurate pe 12 mai, anul acesta, cei de la Google au anuntat noi metode de sortare a rezultatelor, care pun in evidenta mult mai repede informatiile relevante in functie de felul acestora si de criterii cronologice, aflam de pe blogul oficial.

Fiecare cautare va permite, prin apasarea butonului "Show options", activarea unui meniu suplimentar, in stanga paginii. Optiunile prezente invita la sortarea rezultatelor in functie de tipul continutului (video, forumuri, recenzii) si data publicarii (in ultimele 24 de ore, saptamana trecuta, anul trecut), existand inclusiv posibilitatea vizualizarii doar a rezultatelor care se incadreaza intr-un anumit interval de timp. Descrierile acestora pot include mai mult text sau imagini din rezultatul respectiv, in cazul in care vreti doar sa verificati o informatie nemaifiind nevoie sa si vizitati siteul.

Rezultatele pot fi insirate si pe un timeline, ceea ce permite observarea evolutiei unui termen de-a lungul timpului, o alta optiune afisand cautarile inrudite. Pentru a cauta in functie de termeni care au legatura cu cei initiali, cei de la Google au adaugat un "Wonder Wheel", mod de vizualizare in care relatiile cuvantului-cheie cu alti termeni relevanti sunt scoase in evidenta prin intermediul unei interfete grafice care poate parea simplista dar se dovedeste rapid eficienta si intuitiva.

Pe langa toate aceste unelte care imbunatatesc semnificativ calitatea cautarilor Google, compania a anuntat ca va incepe sa integreze standardul RDFa, set de extensii XHTML care permite adnotarea siteurilor cu continut semantic. Astfel, dezvoltatorii web vor putea include metadescrieri structurate ale continutului siteurilor, mult mai usor de interpretat si sortat de catre algoritmii Google.

Oficialii companiei au anuntat si dezvoltarea unei noi functii care sa permita utilizatorilor sa aiba acces si pe telefonul mobil la rezultatele unei cautari facute pe PC, in momentul in care se logheaza, mentioneaza cei de la Reuters. Ei adauga ca optiunea de a cauta dupa criteriul publicarii "in ultimele 24 de ore" ar putea reprezenta reactia Google la functia de cautare implementata recent de Twitter, care aduce in atentie accesarea informatiei "in timp real".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.