Business 6 Mai 2009 12:25
Printre castigatorii din acest an ai premiilor Webby, ce rasplatesc excelenta pe internet, se numara BBC, NYTimes, conferintele TED, Trent Reznor, Jason Nelson, The Onion si Twitter.
Una dintre cele mai vechi si respectate competitii dedicate excelentei in diferite domenii ale mediului virtual, premiile Webby se afla la cea de-a XIII-a editie. Numite de San Francisco Chronicle echivalentul Oscarurilor pe web si tratate ca atare de cei 550 de membri ai International Academy of Digital Arts and Science (IADAS) care desemneaza castigatorii celor 73 de categorii, "vocea poporului" avand la randul ei ceva de spus, premiile Webby stabilesc standardul in ceea ce tine de calitatea webului. Printre oamenii de afaceri, vizionarii, expertii web si celebritatile care fac parte din IADAS se numara Richard Branson (Virgin), creatorul seriei "Familia Simpson", Matt Groening, David Bowie, Beck si unul dintre "parintii" internetului, omul de stiinta Vint Cerf.

Daca anul trecut nominalizarile celor patru sectiuni (site-uri, advertising interactiv, film&video online, mobile) au numarat peste 10.000 de "www"-uri, editia 2009 a inceput, deja, sa adune linkuri prin recenziile castigatorilor, chiar daca ceremonia decernarii va avea loc in iunie.

Primii care-si merita cele doua premii ce le-au fost acordate sunt cei de la BBC, pentru cel mai bun site de stiri si cel mai popular din zona "Lifestyle" (Climate Change: Bloom), ei fiind si primii care au scris despre Webby 2009, bucurandu-se ca au depasit ca numar de voturi New York Times, castigatorul de anul trecut. NYTimes a castigat de aceasta data premiul categoriei "Best Copy/writing", distinctie pe care publicul a preferat s-o acorde celor de la Wired.

Cel mai bun ziar si totodata siteul preferat pentru podcasturile sale a fost considerat The Guardian, in timp ce TheOnion a luat premiu la categoria "Umor", depasind South Park si FailBlog, castigator, insa, din partea "Vocii poporului".

Siteul care profita cel mai bine de continutul sau video a fost considerat cel pe care puteti urmari conferintele TED, platforma "ideilor care merita raspandite", printre nominalizati numarandu-se inclusiv siteuri ale unor branduri ca Volkswagen sau o galerie online a fotografului si artistului belgian Wim Tellier, Protect77.

La categoria "Ciudatenii" marele castigator este Jason Nelson, al carui excelent site de net art si poezie digitala merita cel putin cateva clickuri, chiar daca la inceput s-ar putea sa nu intelegeti mai nimic, el depasind ca numar de fani doua siteuri dedicate umorului pe baza de animale "dragute", CuteOverload si CrappyCat.

Cel mai bun site personal a fost ales cel al lui Joshua Budich, unul dintre cei mai activi si pasionati colectionari de figurine si accesorii Star Wars, iar cel mai bun blog a fost considerat unul care compileaza o lista a "1000 de chestii extraordinare" , blog tematic care a reusit sa depaseasca in popularitate jurnalul lui George Orwell, publicat ca blog la 70 de ani de la scriere.

Artistul anului a fost ales Trent Reznor de la Nine Inch Nails, recompensat cu aceasta distinctie pentru calitatile sale de "ambasador calificat al culturii online", in special pentru atitudinea fata de industria muzicala si uneltele online pe care le foloseste in relatia cu fanii. Dupa ce a reusit sa rezilieze contractul sau cu casa de discuri Interscope Records, Trent Reznor a ales sa ofere ca download gratuit pe siteul sau si pe trackerele de torrenti urmatoarele albume, Ghosts I-IV si The Slip. Daca The Slip a fost downloadat de peste un milion de ori in mai putin de doua luni, succesul de care s-au bucurat cele patru discuri din seria Ghosts a adus albumul pe lista celor mai bine vandute titluri disponibile pe Amazon in 2008.

Premiile Webby din acest an au inaugurat si o noua categorie dedicata siteurilor care ies in evidenta ca fenomene web, castigator fiind Twitter. Premiul ii va fi inmanat lui Biz Stone, unul dintre cofondatorii platformei, in cadrul ceremoniei care va avea loc pe 8 iunie la New York. Juriul a apreciat la Twitter in special viteza cu care serviciul de microblogging a devenit un fenomen de comunicare cu o crestere, anul trecut, de 900%.

Lista completa a castigatorilor poate fi accesata pe siteul oficial al Webby Awards.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.