In tentativa de a deveni o platforma de stiri adresata cercurilor sociale intretinute de membrii sai, Facebook face un pas important in directia deschiderii platformei catre alte aplicatii.


Daca pana acum utilizatorii de Facebook nu puteau sa interactioneze cu reteaua sociala decat prin intermediul browserului, incepand de ieri programatorii au mana libera in dezvoltarea de software care sa permita accesarea fluxului de activitate din afara siteului. Decizia de a oferi tertilor acces la API-ul Facebook, permitandu-le sa foloseasca continutul media generat de utilizatori si sa-l integreze in alte aplicatii, face parte din schimbarile recente adoptate de reteaua sociala in directia transformarii fluxului de activitate in experienta principala de care membrii Facebook nu se pot lipsi.

Atat “Peretele”, cat si fluxurile de activitate - deopotriva cel personal si cel al prietenilor din lista de contacte - vor fi disponibile fara sa fie nevoie sa vizitezi siteul Facebook, setarile de intimitate definite initial ramanand aceleasi. Astfel vei putea nu doar sa consulti actualizarile prietenilor, lucru posibil deja prin intermediul unor aplicatii ca TweetDeck, ci si sa interactionezi cu ele. Pe langa comentarii si butonul “Imi place” vei putea sa si publici continut media pe pagina personala.

Cu aceasta ocazie compania a lansat si Facebook Desktop, aplicatie bazata pe Adobe Air care exploreaza noile functionalitati fara prea multe optiuni suplimentare dar cu un consum minim de resurse. In cadrul demonstratiei care a avut loc ieri au fost prezentate si primele aplicatii dezvoltate de terti, cea mai interesanta dintre ele fiind Seesmic Desktop. Chiar daca in momentul de fata nu permite decat vizualizarea si actualizarea de statusuri, aplicatia promite functii care sa faca posibila, de exemplu, postarea de continut video pe Facebook fara accesarea siteului. O alta aplicatie al carei potential va fi exploatat in lunile urmatoare este un client bazat pe Microsoft Silverlight prin intermediul caruia albumele foto pot fi vizualizate in functie de relatiile dintre cei care apar in ele, imaginile putand fi accesate si offline.

Cei de la Mashable sunt de parere ca ne putem astepta, in lunile ce urmeaza, la aparitia a sute de aplicatii care sa profite de noul API, lucru care ar spori popularitatea Facebook si ar inspira dezvoltatorii in gasirea de feluri noi in care sa interactionam cu informatia pe care o impartasim in reteaua sociala.

Simpla optiune de a cauta in propriul flux de activitate sau de a sorta elementele postate in functie de popularitate sau de numarul de comentarii va reorienta competitia dintre Facebook si Twitter inspre calitatea conversatiei desfasurate in timp real, comenteaza Erick Schonfeld de la TechCrunch. El adauga ca, din pacate, dezvoltatorii de aplicatii nu au acces la datele postate de membrii Facebook decat pentru intervale de 24 de ore, ceea ce face imposibila construirea unui motor de cautare care sa includa, de exemplu, o arhiva completa a informatiilor, lucru pe care API-ul Twitter il permite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.