Profilurile Google, o cautare cronologica a stirilor si posibilitatea de a gasi imagini in functie de similaritatile dintre ele sunt cateva dintre noutatile pe care compania le-a anuntat in ultimele zile.

Google isi pastreaza inca de la aparitie reputatia de a lansa, constant si fara vreo legatura aparenta cu ce face concurenta, optiuni noi pentru serviciile web pe care le ofera. In vreme ce unele trec aproape neobservate, altele modifica semnificativ felul in care ne raportam la marele G.

Profilurile Google

Cea mai importanta dintre schimbarile recente se refera la identitatea pe care ne-o asumam online. Daca pana acum cei care isi cautau numele pe internet gaseau printre primele pagini de rezultate de multe ori elemente lipsite de relevanta, prin lansarea profilurilor Google oricine poate sa aiba o pagina personala care sa contina, la un loc, toate informatiile pe care le considera importante pentru ceilalti. Pe langa nume, adresa si numere de telefon, profilul poate contine linkuri catre siteurile sau blogurile pe care le ai, elemente impartasite in Reader, cartile gasite prin Google Books, profilul de Facebook, contul de Twitter sau fotografiile din Flickr sau Picasa.

Odata completat, profilul tau de forma www.google.com/profiles/Nume va aparea printre primele rezultate, in Google, ale cautarii numelui. In cazul in care numele tau este unul des intalnit sau a avut cineva grija, deja, sa completeze anumite detalii, cum e cazul presedintelui Barrack Obama care, conform profilului sau, zboara ca Superman si e amator de mahjong, sansa sa nu fii confundat creste cu cat vei oferi mai multe informatii despre tine. Amanuntele biografice sunt utile celor de la Google si pentru personalizarea reclamelor pe care le asociaza contextual preferintelor tale, acesta fiind si motivul pentru care esti invitat sa completezi o lista de hobbyuri si sa mentionezi o super-putere pe care o ai sau ti-ai dori-o, existand si optiunea de a scrie ce “nu poti gasi cu ajutorul Google”. Chiar daca profilul tau va fi indexat public, cei de la Google au fost atenti la aspectul “intimitate”, permitandu-ti sa nu impartasesti anumite detalii sensibile decat cu cei pe care ii cunosti, elementele noi pe care le adaugi fiind vizibile fie doar de catre grupurile pe care le-ai ales, fie de catre toata lumea.

Cei care vor sa sugereze imbunatatiri sau modificari ale profilurilor Google au la dispozitie o sectiune speciala unde isi pot exprima opinia despre ce le place, ce nu le place si ce functii suplimentare li s-ar parea utile. Pana acum s-au pus cateva sute de intrebari care, chiar daca nu primesc intotdeauna raspuns, ii ajuta pe programatorii Google sa isi dea seama de reactiile utilizatorilor si sa dezvolte platforma in acord cu cei care o folosesc.

Stiri ordonate cronologic

Adresat in special celor care simt ca le ia prea mult timp sa gaseasca stiri relevante prin motorul de cautare, Google News Timeline e cel mai nou produs al laboratoarelor Google. Aplicatia de web organizeaza cronologic informatiile si permite utilizatorilor sa vizualizeze stirile care-i intereseaza prin intermediul unui timeline grafic usor de navigat.

Stirile pot fi afisate pe zile, saptamani, luni, ani sau decenii iar sursele acestora includ cotidiene, reviste si bloguri, dar si o arhiva de mii de ziare scanate, unele dintre ele acoperind ca perioada inclusiv inceputul secolului XIX. In afara de Time si Wikipedia, predefinite de programatori ca fiind de incredere alaturi de o lista impresionanta de surse variind de la statusuri de Twitter la continut disponibil deja prin Google News sau Google Books, utilizatorul poate defini si alte campuri de cautare. Acestea pot fi salvate, unealta dovedindu-se usor de personalizat chiar daca functionalitatea ii este inca afectata de cateva buguri minore.

Nevoia de a parcurge stirile prin intermediul unei interfete grafice e accentuata pe masura ce cantitatea de informatii prezente pe internet creste si sursa de noutati poate fi considerat inclusiv blogul unei vedete sau al unui om politic, iar Google News Timeline confirma aceasta tendinta. Una din functiile cele mai interesante ale aplicatiei este posibilitatea de a defini, simultan, mai multe surse si campuri de cautare, aspect care poate oferi o imagine de ansamblu asupra unei teme anume, personalizata si navigabila prin cateva clickuri. Utilitatea Google News Timeline serveste atat utilizatorilor de internet care vor sa vada rapid stiri ordonate cronologic, cat si jurnalistilor care pot investiga cu usurinta evolutia media a unui subiect.

Cautare de imagini similare

Lansata simultan cu Google News Timeline, functia Similar Images permite cautarea de imagini dupa o serie de criterii vizuale. Similar Images sorteaza rezultatele in functie de asemanarile pe care le gaseste, tehnologia de recunoastere a diferitelor elemente grafice impresionand prin usurinta cu care poate fi folosita. E suficient sa introduci un criteriu, sa stabilesti ce tip de imagine vrei sa vezi (stire, fata umana, clip art, desen, fotografie) si ce dominanta coloristica are acea imagine, urmand ca in doar cateva click-uri sa filtrezi rezultatele si sa ajungi la ceea ce cauti.

Avand in vedere ca baza de imagini indexata de Google cuprinde zeci de milioane de intrari, aceeasi fotografie poate aparea de mai multe ori, la fel ca in cazul Image Search. Dupa ce ai gasit-o pe cea mai apropiata de ceea ce cautai e suficient sa apesi butonul “Similar Images”, aflat imediat sub continutul grafic si sa reordonezi cautarea in functie de elementele vizuale care te intereseaza. Daca vei cauta, de exemplu, o fotografie a Rihannei, aplicatia va face diferenta intre imaginile in care aceasta apare alaturi de Chris Brown, instantaneele in care e suprinsa pe covorul rosu si portretele publicate pe copertele revistelor glossy, putand ajunge la ceea ce cautai fara sa mai trebuiasca sa adaugi cuvinte-cheie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.