Avand parte de suportul multor muzee si colectii de arta din intreaga lume si sprijinind diversitatea, World Digital Library ofera acces la produse culturale unice, nedisponibile pana acum in format digital.

Propunerea facuta in 2005 de James H. Billington, bibliotecarul Libray of Congress, in cadrul unui discurs adresat Comisiei Nationale a S.U.A. pentru UNESCO, se apropie de un rezultat concret. World Digital Library, proiect ambitios care-si propune sa stranga la un loc colectii rare detinute de institutii, biblioteci si muzee din intreaga lume, va fi inaugurat pe 21 aprilie 2009 la sediul UNESCO din Paris. Accesul la continut exclusiv cum ar fi manuscrise, harti, carti rare, partituri muzicale, inregistrari, filme, tiparituri, fotografii si alte tipuri de continut media considerate ca fiind relevante pentru culturile pe care le reprezinta este gratuit. Biblioteca digitala va fi disponibila in araba, chineza, engleza, franceza, portugheza, rusa si spaniola.

Bucurandu-se de sprijinul international si de mai multe surse de finantare private, compania Google fiind prima care a donat proiectului suma de 3 milioane de dolari din cele cateva zeci care au fost investite in realizarea sa, World Digital Library va strange la un loc colectii unice, intr-un format universal mult mai accesibil decat cele in care exista, deja, in muzeele si bibliotecile aflate pe lista celor 32 de parteneri din intreaga lume. Printre obiectivele declarate ale World Digital Library se numara promovarea interculturalitatii, oferirea de resurse educationale si academice si raspandirea pe internet a continutului media apartinand culturilor straine de limba engleza.

Prin contributia unuia dintre partenerii-cheie ai World Digital Library, biblioteca Alexandrina, dialogul dintre cultura Orientului Mijlociu si cea occidentala este incurajat. Citata de Guardian, Dr. Sohair Wastawy, bibliotecara care se ocupa de colectiile Alexandrina a declarat ca “multe dintre probleme recente dintre cultura occidentala, cea islamica si lumea araba se datoreaza interpretarilor gresite”. Ea a adaugat ca proiectul va ajuta la promovarea culturii arabe in lume, printre contributiile bibliotecii numarandu-se “Descrierea Egiptului”, o serie de texte si gravuri realizate de oamenii de stiinta care au fost alaturi de Napoleon in timpul campaniei de cucerire a Egiptului condusa de acesta in 1798. Biblioteca Nationala irakiana participa la World Digital Library, printre altele, cu o selectie de ziare si alte periodice din secolele XIX si XX, scrise in araba, engleza, kurda si turca. John Van Oudenaren, directorul proiectului, subliniaza ca unul dintre rolurile World Digital Library este sa ofere o selectie echilibrata de continut media care sa nu se bazeze doar pe cultura americana sau a altor tari occidentale.

Biblioteca nationala franceza a pus la dispozitie cateva dintre primele filme ale fratilor Lumière, un manuscris ilustrat de Jean Foquet, cel mai important pictor francez din secolul XV, inventatorul portretelor in miniatura realizate cu ajutorul unor foite din metale nobile, o inregistrare din 1898 a imnului national, La Marseillaise si manuscrise ale renascentistului François Rabelais.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.