Impartirea timpului petrecut la birou intre sarcini de serviciu si distractia personala duce la rezultate profesionale mai bune, sustine un studiu australian.

Unul din motivele pentru care multe firme nu permit angajatilor sa foloseasca internetul, in timpul programului de lucru, pentru socializare si browsing “de placere”, e teama ca productivitatea acestora ar scadea drastic. Atentia iti poate fi oricand distrasa de pozele in care tocmai ai fost etichetat si un clip pe YouTube rar te poate duce, din link in link, inspre finalizarea vreunui deadline arzator. Un studiu realizat de Universitatea din Melbourne sustine, insa, contrariul.

“Cei care se distreaza pe internet la birou – nu mai mult de 20% din timpul pe care il petrec acolo – sunt mai productivi cu 9% fata de cei care nu o fac”, a concluzionat Dr Brent Coker, reprezentant al Departamentului de Management si Marketing, analizand raspunsurile celor 300 de angajati care au participat la realizarea studiului. O mare parte dintre acestia (70%) a declarat ca printre activitatile preferate se numara navigarea pe siteuri de stiri si prin magazine, jocurile si YouTube-ul ocupand locurile 5, respectiv 7.

“Companiile cheltuiesc sume imense pe programe care sa blocheze accesul angajatilor la YouTube, la retele sociale ca Facebook sau la magazine online, sub pretextul ca scaderea productivitatii acestora ii costa prea mult, chiar daca asta nu e intotdeauna adevarat”, adauga Coker. El subliniaza ca la fel cum in timpul scolii o pauza scurta reusea sa iti stimuleze atentia, si statul pe internet “de placere” te poate ajuta sa te concentrezi pentru ce ai de facut in folosul companiei.

E important sa fii moderat, ca sa nu cazi in extrema cealalta. “Aproximativ 14% dintre utilizatorii de internet din Australia au simptome ale dependentei de internet: nu fac destule pauze, petrec mai mult timp online decat ar fi normal si devin nervosi daca sunt intrerupti din activitatea lor preferata”. Browsingul de placere nu ii va ajuta pe cei care fac exces de internet, neclasificati medical decat in China ca fiind dependenti, ba dimpotriva: randamentul acestora va scadea si mai mult.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.