Desi nu s-a bucurat de acelasi succes ca in trecut, editia din acest an a targului de la Hanovra s-a dovedit in pas cu vremurile, accentul fiind pus pe unul dintre cele mai fierbinti subiecte: tehnologia verde.

Computere care consuma mai putin, retele care-si optimizeaza managementul resurselor si solutii virtuale care nu contribuie semnificativ la efectul de sera, toate au fost in centrul atentiei in cadrul targului care s-a incheiat la sfarsitul saptamanii. Tehnologiile eco au avut ca spatiu de manifestare o zona expozitionala aparte, "Green IT World" reunind in acelasi context, in premiera pentru CeBIT la o scara atat de mare, tot ce tine de eficientizarea consumului de energie si de atitudinea eco fata de aparatele pe care le folosim zilnic. Pe langa clasicele becuri economice sau diverse sisteme de racire a procesoarelor, trendul eco a fost reprezentat si de cateva noutati.

Cei de la Fujitsu-Siemens au venit atat cu hardware dintr-o serie botezata sugestiv "0 vati", aratand noul sistem desktop Esprimo 7935 si un monitor care nu consuma deloc energie in modul stand-by, considerat la editia trecuta ca fiind "inovatia anului", cat si cu software. Flexframe, de exemplu, solutie destinata managementului de date si aplicatii bazate pe Oracle, poate duce, in functie de configuratie, la un consum de pana la 70% mai mic. Pentru aplicatiile rulate de platforma Flexframe Fujitsu-Siemens recomanda Primergy TX 150, un server cu procesoare Intel pe care compania l-a prezentat ca fiind cel mai ecologic din lume.

Nici Western Digital sau Asus n-au uitat sa-si lipeasca eticheta "Green" pe diferite produse. Vedeta seriei Western Digital Caviar Green are o capacitate de 2TB, fiind nu doar cel mai mare hard extern disponibil in acest moment dar si cel mai prietenos cu mediul si cu nervii posesorului. Tehnologia GreenPower optimizeaza timpii de cautare ai informatiei pe platane, reducandu-le viteza si vibratiile in momentele in care nu sunt accesate, consumul de energie si zgomotul produs fiind diminuate considerabil.

Asus s-a dovedit "eco" aducand la Hanovra doua monitoare LCD al caror consum este cu 20% mai mic decat in cazul generatiilor precedente dar nu a uitat factorul "inovatie". Monitorul Wireless LCD, aflat deocamdata in faza experimentala, a fost una dintre premierele cele mai asteptate ale targului. Noua tehnologie EzLink permite unui display sa se conecteze wireless, prin protocolul WHCI, la computer, eliminand cablurile care pot ocupa un birou intreg, mai ales daca sunt HD. Si cei de la Iogear au demonstrat avantajele conectivitatii audio/video fara fir, cu ajutorul unui kit bazat pe USB. Diponibil deocamdata doar pe piata americana pentru ca nu e conform cu standardele wireless europene, Guwakit isi propune sa transforme computerul in principala sursa de continut media a casei, protocolul UWB avand o latime de banda suficient de generoasa pentru ca streamingul de filme sau muzica sa nu fie intrerupt.

Prezenta companiilor in cadrul "Green IT World" a fost sustinuta si de o serie de conferinte menite sa creasca interesul public fata de relatia dintre industria IT&C si mediul inconjurator. Una din temele dezbatute a fost eficienta centrelor de date in contextul in care fluxul informational este accelerat, necesitatea serverelor care ruleaza nori de aplicatii fiind subliniata atat de IBM cat si de Sun Microsystems. Emisiile de dioxid de carbon din Europa ar putea fi reduse cu 28 de milioane de tone, au calculat cei de la WWF, daca teleprezenta si conferintele video ar inlocui una din patru calatorii de afaceri. Reprezentand Teliris, companie activa in domeniul intalnirilor virtuale in mediul business inca din 1999, Bob Johnson a vorbit despre avantajele teleprezentei in contextul actual, in care continuitatea unei afaceri poate fi afectata de criza. Teliris a lansat in urma cu 9 ani primul sistem comercial care asigura un mediu virtual care permite, de exemplu, ca echipele multinationale sa se intalneasca in sedinte virtuale chiar daca se afla la sute sau mii de km distanta.

(Acest articol face parte dintr-o serie mai mare dedicata CeBIT 2009. Prima parte s-a referit la inovatiile in materie de interactiuni cu tehnologia prezentate in cadrul targului de la Hanovra iar cea de-a doua la factorul nano)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.