Producatorii s-au intrecut in a arata cat de nano sunt tehnologiile pe care le expun la Hanovra, de la proiectoare portabile la hardiskuri minuscule.

Aspectul "nano" e reprezentat cel mai bine anul acesta de harddisk-urile SSD. Cei de la A-Data au lansat un model cu o capacitate de 512 GB, ultimul Asus Lamborghini (VX5) e dotat cu un hard de 1 TB, iar americanii de la Transcend au venit cu o intreaga serie de harduri portabile. Dintre SSD-uri, cel mai afectat de factorul "nano" e un pic mai mare decat un pachet de tigari, mult mai subtire, functioneaza pe interfata eSata si atinge viteze de 90 MBs la citire si 50 MBs la scriere. OCZ, un alt producator american, a venit cu cea mai interesanta si rapida solutie bazata pe tehnologie SSD disponibila in acest moment. Botezat simplu, "Z" e un hard de 1 TB care, datorita interfetei PCI-Express, poate sustine viteze de citire de 600 MBs si de scriere de 500 MBs. In testele Softpedia hardul a obtinut calificari excelente, depasind de 3 ori performantele interfetei SCSI Ultra320.

Cursa pentru miniaturizarea componentelor hardware nu putea sa nu aiba, ca in fiecare an, un exemplu impresionant din partea procesoarelor. Intel a anuntat inca din a doua zi a targului ca in urmatorii doi ani va investi peste 7 milioane de dolari in productia unei noi generatii de cipuri. Recunoscute cu numele de cod Westmere, cipurile folosesc pentru prima oara componente nu mai mari de 32 de nanometri. Pentru a avea un termen de comparatie, grosimea unui fir de par este de 70.000 nanometri. Destinate atat sistemelor desktop, cat si portabilelor, cipurile vor incepe sa fie produse spre sfarsitul lui 2009. In momentul de fata Westmere este cel mai mic cip existent, iar Intel lucreaza deja la continuarea sa, care va include componente si mai mici, de 22 de nanometri, dupa cum noteaza Linux Magazine.

Cei de la Asus, ca si cum n-ar fi fost de ajuns ca in primele zile au lansat noii membri ai familiei Eee PC si au aratat in premiera prototipul PC-ului cu doua ecrane sensibile la atingere, au adus cu ei si Eee Keyboard PC. Dupa cum ii spune si numele, computerul are dimensiunea unei tastaturi, un touchpad de 5 inci pe post de mouse si cantareste sub un kg. Conectivitatea wireless, porturile VGA si USB sau Bluetooth-ul 2.0 nu-i lipsesc: tot ce trebuie sa-i adaugi ca sa-l transformi intr-un computer perfect functional este un monitor.

Siemens, liderul de piata in ceea ce priveste raspandirea tehnologiei RFID in Europa, cu peste 300.000 de aparate destinate citirii sau scrierii de "etichete" instalate, a prezentat la CeBIT 2009 mai multe sisteme de management de obiecte utile atat industriei retail, cat si transportului de marfa. Imediat ce obiectelor respective sau produselor de pe raft le sunt asociate cipuri RFID - mai mici de 1 mm x 1mm - identificarea precisa a pozitiei lor devine posibila in timp real. Industria auto si cea medicala ar putea si ele profita de avantajele identificarii prin frecventa radio: "Dynamic Logistics", un kit RFID complet, poate deveni rapid functional, sustin cei de la Siemens.

Doua modele de proiectoare portabile au atras atentia tuturor: K10, al celor de la Acer, si GP1, produs de Benq. K10 poate proiecta o imagine cu o diagonala de 60 de inci, pe post de lampa avand un LED a carui durata de viata e mai mare de 20.000 de ore. Dimensiunile reduse (cea mai lunga latura a sa are 13 cm) si greutatea de 550 de grame il situeaza in momentul de fata pe locul intai la categoria "cel mai mic si usor proiector". Tot cu un LED care nu trebuie inlocuit, practic, niciodata, se lauda si GP1. Microproiectorul anuntat inca din ianuarie de Benq are o rezolutie nativa de 858 x 600, port USB integrat si un contrast de 2.000:1.

Compania David Vision Systems a lansat prima trusa (David Starter-Kit) destinata realizarii de modele tridimensionale cu ajutorul unui laser portabil. Scannerul e capabil sa recunoasca detalii de pana la 0.2 milimetri, traspunand in spatiu virtual orice i se "arata", de la obiecte, la fete umane sau statui. Aplicatiile unui scanner care poate reproduce in modele 3D obiecte din viata reala variaza de la animatii pentru jocuri video la prezentari de produse, situri arheologice virtuale, teleconferinte sau instalatii interactive.

Dintre noutatile lansate cu ocazia acestei editii a CeBIT nu puteau lipsi gadgeturile destinate telefoanelor mobile. Printre cardurile mai generoase decat pana acum sau telefoane care au din ce in ce mai multe functii si capacitati hardware s-a remarcat cel mai mic hands-free din lume. Comunicand cu mobilul prin Bluetooth, CyberBlue are doar 4 mm grosime, autonomie de 3 ore de vorbit si 50 in stand-by, pentru incarcare putand fi infipt direct in portul USB.

(Acest articol face parte dintr-o serie mai mare dedicata CeBIT 2009. Prima parte s-a referit la inovatiile in materie de interactiuni cu tehnologia prezentate in cadrul targului de la Hanovra)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.