Multe dintre firmele prezente la editia din acest an a CeBIT, cel mai important targ international IT&C, au dat indicii importante despre cum va arata relatia cu tehnologiile viitorului.

Evenimentul care a inceput pe 3 martie la Hanovra, cu 4300 de firme prezente (fata de 6000 in 2008) in hale expozitionale cu o suprafata totala de 450,000 m², e axat atat pe tehnologiile care vor domina peisajul IT&C in urmatorul an, cat si pe contexte noi de interactiune cu mediul virtual, tele-sanatate si servicii cu prefixul "geo".

Renumit in primul rand pentru participarea tuturor numelor importante din IT&C ce isi prezinta, in mod traditional, inca din 1986, produsele pe care urmeaza sa le lanseze pe piata, CeBIT 2009 se distinge prin aerul proaspat pe care parca incepe sa-l respire industria IT&C, in conditiile in care criza a afectat, pana acum, multe nume importante. Interactivitatea, factorul "nano", si tehnologiile verzi sunt cateva dintre cuvintele-cheie.

Senzatiile primelor zile, in materie de inovatie, au venit din partea Asus. Producatorul taivanez a expus la Hanovra doi noi membri ai familiei EeePC, tabletul T91, cu un touchscreen de 10 inci si Eee PC 1000HE, dar si prototipul unui computer cu doua ecrane sensibile la atingere, care transforma complet experienta lucrului cu un portabil. Poate fi folosit ca un laptop normal, cu o tastatura emulata al carei singur inconvenient pare faptul ca nu suntem, inca, obisnuiti sa "nu" apasam pe taste, reader de carti in format electronic si home-cinema.

Prototipul, care in pozele publicate de Engadget avea lipit un bilet pe care scria "nu atinge", nu are inca o data de lansare, dar asteptarile, dupa cum se vede si din activitatea comunitatii care a participat cu idei la proiect (WePC), sunt foarte mari. Daca in urma cu aproape doi ani cei de la Asus inventau o noua clasa de computere portabile, netbookurile, categorie care a crescut neasteptat de repede in popularitate, se pare ca aparitia laptopului cu doua ecrane multitouch ne va invita sa renuntam la tastatura si mouse mai repede decat ne asteptam.

Taivanezii au adus cu ei, inspirati de Nintendo Wii, si asa-numitele Eee Sticks, doua controllere fara fir care vor putea foarte bine sa fie folosite nu doar pentru jocuri, ci si pentru aplicatii ca Google Earth.

iPoint 3D, pentru prima oara prezentat in public cu ocazia CeBIT 2009, e un device dezvoltat de instititul Fraunhofer care permite interactiunea cu un ecran folosind doar gesturile. Aparatul, care nu depaseste dimensiunea unei tastaturi, detecteaza cu ajutorul a doua camere video miscarile mainilor si, transmitand in timp real informatiile catre un computer, permite o experienta interactiva neintermediata de vreun fel de controller sau manusa.

Pentru industria auto, cei de la Fraunhofer au dezvoltat mai multe sisteme de vizualizare, in timp real, a diferitelor detalii din trafic. Unul dintre ele, un bord 3D, suprapune hartilor prin GPS modele tridimensionale ale cladirilor si contextualizeaza informatii cum ar fi titlul piesei ascultate in acel moment, conditiile atmosferice sau diferite atentionari adresate soferului. Sistemul nu necesita ochelari speciali, bazandu-se pe un efect stereoscopic natural, realizat cu ajutorul a doua camere montate in exteriorul masinii.

Tot la partea de interactivitate intra si serviciile medicale la distanta. Atat monitorizarea semnelor de sanatate ale pacientilor, cat si telediagnosticarea sunt subiecte importante la CeBIT-ul din acest an. Compania BodyTel, de exemplu, a gasit solutia prin care bolnavii de diabet pot ramane "conectati" in permanenta, prin bluetoothul telefonului mobil, la serviciile unui medic care se poate afla in orice alta parte a lumii. Compania romaneasca Romsoft este si ea prezenta in pavilionul dedicat "Telehealth" cu un electrocardiograf, Medcare, destinat masurarii si transmiterii datelor monitorizate, in timp real, pe internet.

Plasmele imense nu au lipsit, toti producatorii importanti aratand modelele pe care urmeaza sa le lanseze in decursul acestui an. Cei de la Panasonic s-au mandrit, dupa cum aminteste PCNews, cu un ecran multitouch cu o diagonala impresionanta, de 103 inci.

(Acest articol face parte dintr-o serie mai mare dedicata CeBIT 2009)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.