Populatia din satele Romaniei nu are acces la internet de mare viteza, in timp ce media Uniunii Europene (UE) a fost de 70% pe acest segment, a anuntat marti Comisia Europeana (CE), care si-a stabilit ca prioritate pana in 2010 cresterea conectivitatii pentru stimularea redresarii economice.

„In secolul al XXI-lea, multi dintre noi ar spune ca nu ne putem lipsi de tehnologia informatiei si comunicatiilor – cu siguranta la birou si poate chiar acasa. De ce ar trebui ca zonele rurale sa se multumeasca doar cu un acces precar la acest instrument? [...] Daca intr-adevar vrem sa avem zone rurale prospere si pline de viata, trebuie sa-i ajutam pe toti sa profite la maximum de tehnologiile moderne” a declarat Mariann Fischer Boel, Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Pentru mediul urban si suburban, Romania, dar si vecina Bulgarie, nu au transmis date la Bruxelles.

Accesul la serviciile de internet in banda larga (broadband) poate reduce gradul de izolare si poate spori competitivitatea fermelor si societatilor din mediul rural, deoarece ofera acces la piete internationale, dar si moduri mai rapide si mai eficiente de a face afaceri, sustine Comisia Europeana.

„Trebuie sa facem tot posibilul pentru ca tehnologiile internet sa fie accesibile tuturor cetatenilor europeni. Tehnologiile internet contribuie la jumatate din cresterea productivitatii in UE, iar statele membre ale UE nu isi pot permite ca zonele lor rurale sa fie private de acest potential, mai ales in aceste vremuri de criza economica”, a declarat Viviane Reding, Comisarul pentru societate informationala si mass-media.

Parlamentul European si Consiliul discuta pe marginea unei propuneri a CE care vizeaza alocarea unei sume suplimentare de un miliard euro, prin intermediul Planului european de redresare economica, pentru largirea accesului la internetul de mare viteza in toate regiunile Europei.

Discrepanta in ce priveste conectarea la internet in zonele rurale ale statelor membre este foarte mare. Bulgaria, Cipru si Romania nu au nicio retea de internet de mare viteza in banda larga care sa deserveasca populatia rurala, in timp ce in Belgia, Danemarca si Luxemburg acoperirea pentru aceasta este de 100%.

CE face apel la statele membre, la regiuni si inclusiv la autoritatile locale sa-si adapteze programele de dezvoltare rurala, in vederea acordarii unei prioritati adecvate tehnologiilor informatiei si comunicatiilor si conectivitatii la internet, in special in cadrul revizuirii intermediare a planurilor de dezvoltare rurala, care este programata a avea loc in 2010.

In cadrul Politicii Agricole Comune, statele membre si regiunile pot cheltui fonduri UE pentru modernizarea fermelor, prin utilizarea de noi tehnologii, pentru programe de formare, ingrijirea mediului, infiintarea de noi societati si servicii de baza in zonele rurale.

In plus, in temeiul Politicii de coeziune a UE pentru 2007-2013 au fost alocate aproape 15 miliarde euro pentru prioritati in domeniul tehnologiilor informatiei si comunicatiilor, de exemplu pentru servicii publice electronice si infrastructura internet. O parte din aceasta suma va fi folosita doar pentru zonele rurale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.