Arata ca un pusti de 3 ani, are 23 de kilograme, un metru inaltime si invata mai bine decat un om mare.

Capabil sa-si miste capul, picioarele si ochii, prototipul dezvoltat in Italia de RobotCub poate fi considerat "cel mai avansat android european". Cel putin asa a fost numit de cei de la Universitatea din Manchester, unde iCub si-a facut, pe 19 februarie, prima aparitie publica in Marea Britanie, in cadrul unui simpozion dedicat robotilor cu aspect uman.

Proiectul care a dus la aparitia lui iCub, dezvoltat in sistem "open-source" de o comunitate academica internationala, isi propunea, in 2004, atunci cand a fost initiat de Comisia Europeana, sa gaseasca secretul sistemelor cognitive artificiale. Daca ii vor determina pe roboti sa se descurce intr-un mediu in care sunt obligati sa invete, nu doar sa recunoasca mecanic, ciberneticienii s-au gandit ca e suficient sa-i trateze ca pe copii.

La inceput, iCub nu recunoaste niciun element din mediul inconjurator. Invata, insa, foarte repede: e suficient sa "vada", de aproape, un obiect si sa i se spuna "ce" este pentru ca data viitoare cand il observa sa stie cum sa se comporte.

Cercetatorii au pornit de la premisa ca "umanoizii sunt unelte esentiale in intelegerea inteligentei umane: avand in vedere ca atat gandirea cat si dezvoltarea capacitatilor cognitive sunt functii atat ale activitatii neuronale cat si ale celei motorii, simularea activitatii umane in cercetare e importanta pentru identificarea elementelor specifice inteligentei (invatare, adaptare, anticipare, rationament, memorie, comunicare si limbaj)", incercand sa-si verifice teoria cu ajutorul lui iCub.

"Speram ca iCub isi va dezvolta abilitatile cognitive la fel ca un copil, invatand treptat despre propriul corp, comunicarea cu oamenii si interactiunile cu lumea", a declarat John Gray, reprezentant al departamentului de cercetare al Universitatii Sheffield, citat de DailyMail. "Intentia proiectului e sa devina o platforma de cercetare care sa permita oricui, rapid si cu usurinta, atat sa impartaseasca rezultatele muncii sale cu ceilalti cat si sa "profite" de progresele la care au ajuns altii", adauga profesorul.

Mai multe detalii despre iCub puteti gasi pe wiki-ul oficial in care sunt descrise in detaliu atat componentele hardware cat si cele software implicate in facerea sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.