Valentine’s Day este la cateva zile distanta dar utilizatorii de Internet ar trebui sa fie precauti: sagetile venite de la Cupidon pot aduce mai multe pericole decat in mod normal.
Laboratoarele BitDefender® trag un semnal de alarma in aceasta perioada, sfatuind utilizatorii sa fie atenti la mesajele primite cu ocazia de Valentine’s Day si sa evite sa deschida mailurile neobisnuite venite de la destinatari necunoscuti.

Autorii de virusi au o predilectie catre lansarea de atacuri majore, mai ales in preajma sarbatorilor, fie ele Craciun, Paste sau chiar Valentine’s Day. Nemilosul vierme Storm a atacat sistemele a milioanemilioanelor de utilizatori de Internet in februarie 2008, sub pretextul oferirii unor cadouri de Valentine’s Day.

Mesajul continea un link care directiona presupusele victime catre un site de unde ar fi trebuit sa descarce si sa vizioneze o felicitare primita cu aceasta ocazie. In schimb, in locul acestei felicitari, sistemul utilizatorului era infectat cu virusul Storm si informatiile personale erau sustrase.

Pentru a preveni astfel de atacuri in 2009, utilizatorii trebuie sa evite deschiderea de emailuri cu subiecte care fac publicitate la diverse cadouri de Valentine’s Day, medicamente de imbunatatire a performantelor sexuale, imitatii de bijuterii, accesorii de marca sau ceasuri. Aceste mesaje contin atasamente sau linkuri catre alte site-uri care va vor infecta sistemul.

Mare atentie si la mesajele cu titlul “I Love Being In Love With You”! Acestea contin un link malitios care, odata accesat, infecteaza utilizatorul cu botnetul Waledac. Waledac opereaza intr-o maniera asemanatoare cu Storm descris mai sus, infectand prin intermediul falselor felicitarilor electronice care contin si raspandesc malware.

“Valentine’s Day este o ocazie ideala pentru autorii de malware pentru a mai lansa valuri de spam, acestia stiind sa profite si incearca sa pacaleasca utilizatorii in accesarea de diverse atasamente malitioase sau linkuri aflate in mesaje cu subiecte aparent romantice“, a declarat Vlad Valceanu, Head of Antispam Research, BitDefender. “Utilizatorii trebuie sa fie atenti, mai ales in perioadele de sarbatori, la orice mesaj cu subiect ciudat sau linkuri suspecte. Cu siguranta mesaje cu referire la Valentine’s Day vor abunda in Inbox-urile noastre in urmatoarea perioada”.

Tineti cont si de alte metode de asigurare a securitatii sistemului indiferent in ce perioada a anului va aflati:

  • Nu deschideti e-mail-urile venite de la expeditori necunoscuti sau in care nu aveti incredere. Multi virusi se raspandesc prin mesajele e-mail, asa ca cereti o confirmare din partea expeditorului daca aveti indoieli.
  • Nu deschideti fisierele atasate mesajelor care au un subiect suspect. Daca doriti sa le deschideti totusi, salvati-le mai intai pe hard-disc si scanati-le cu un program antivirus actualizat
  • Stergeti orice e-mailuri in lant sau nedorite. Nu le trimiteti mai departe si nu raspundeti expeditorilor acestora. Acest tip de mesaje este considerat a fi spam, pentru ca nu este dorit si solicitat in prealabil si duce la supraincarcarea traficului pe Internet.
  • Actualizati-va sistemul si aplicatiile cat mai des. Unele sisteme de operare si aplicatii pot fi setate sa se actualizeze automat. Folositi-va cu incredere de aceasta facilitate. In cazul in care nu instalati indeajuns de des patch-uri pentru sistem, acesta poate deveni vulnerabil la pericole pentru care s-au gasit deja remedii.
  • Nu copiati nici un fisier daca nu-i cunoasteti sursa sau nu aveti incredere in aceasta. Verificati sursa (provenienta) fisierelor pe care le descarcati si asigurati-va ca programul antivirus a verificat deja fisierele.
Pe langa cele de mai sus, BitDefender recomanda de asemenea si folosirea in permanenta a unei solutii de securitate completa, care sa va ofere si protectie antivirus, antispam si firewall, dar si functionalitati avansate precum web filtering si protectia confidentialitatii informatiilor.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.