Expertii in securitate informatica atrag atentia asupra celor mai periculoase amenintari care vor afecta utilizatorii de PC-uri in 2009. Acestea provin in special de pe internet si sunt in mare masura influentate de factorul uman.
Computerele personale si internetul au devenit o parte integranta a vietii de zi cu zi, iar datele stocate pe ele reprezinta acum bunuri de valoare. In acelasi timp, numarul programelor periculoase si rata lor de distributie au crescut foarte mult. Conform expertilor Kaspersky Lab, aceste tendinte accentueaza rolul pe care il joaca protejarea proactiva a computerelor.

Una dintre cele mai frecvente metode de infectare a PC-urilor este prin intermediul dispozitivelor de stocare de tip flash USB, CD sau DVD. Situatii recente de virusare in masa au fost determinate de increderea utilizatorilor in aplicatiile lansate automat pe computer, datorita functiei Auto Run, si de neconstientizarea riscurilor folosirii lor.

Navigarea pe internet se afla pe locul doi in ierarhia celor mai importante amenintari informatice. Numarul site-urilor infectate a crescut de zece ori fata de anul 2006, conform mai multor surse, ceea ce inseamna ca una din 300, pana la una din 50 de pagini web nu prezinta siguranta pentru utilizatori. Majoritatea virusilor care provin din mediul online au capacitatea de a-si schimba proprietatile la fiecare download pentru a evita detect,ia antivirus, iar raspandirea lor se face tot mai mult prin site-uri populare si de incredere. Specialistii Kaspersky Lab estimeaza ca mai mult de jumatate din atacurile informatice ale anului 2009 vor proveni de pe astfel de locatii web.
Serviciile financiare si de banking online care permit plat,i electronice, gestiunea conturilor, schimburi valutare si alte operatiuni, inregistreaza o crestere rapida. Bineinteles ca acestea atrag atentia infractorilor cibernetici. De aceea, expert,ii Kaspersky Lab considera ca fraudele pe internet precum phishing-ul s,i furtul de detalii bancare vor avea o amploare s,i mai mare in 2009.

Cum din ce in ce mai multi copii si adolescenti petrec tot mai mult timp pe internet, fenomene foarte grave, cum ar fi pornografia sau pedofilia, revin in centrul atent,iei, impunand utilizarea sistemelor de control parental, care permit filtrarea continutului periculos sau nedorit.

In 2008, expertii Kaspersky Lab au observat o crestere a atacurilor generate de hackeri si a virusilor foarte complecsi, a caror anihilare necesita utilizarea unor tehnologii avansate. In viitorul apropiat, aceste metode de atac vor determina accentuarea competit,iei dintre producatorii de antivirusi, punand o asemenea presiune asupra lor, incat numai companiile cu adevarat profesioniste vor putea supravietui.
Daca in trecut, programele periculoase atacau computerele neprotejate de solut,ii antivirus, acum tot mai multe astfel de programe sunt capabile sa combata detect,ia s,i s,tergerea lor de catre solut,iile antivirus. Analis,tii de la Kaspersky Lab prognozeaza pentru 2009 o cres,tere a acestui gen de programe periculoase. De asemenea, atacurile vor exploata vulnerabilitatile din sistemele de operare s,i din aplicat,iile foarte cunoscute, orientandu-se in 2009 mai ales asupra noului sistem de operare Windows 7, dar nu vor ocoli nici sistemele Linux si Mac OS, avand in vedere cres,terea numarului de utilizatori ai acestora.

Specialistii mai atrag atentia si asupra falselor programe antivirus, care „detecteaza” virusi inexistenti in computer si incearca sa convinga „victimele” ca trebuie sa plateasca o anumita suma de bani pentru anihilarea lor.

Pentru a proteja utilizatorii in fata unor astfel de situatii, expertii Kaspersky Lab recomanda tuturor producatorilor de solutii antivirus sa foloseasca ultimele tehnologii de protectie proactiva, serviciile publice de clasificare a gradului de risc - cum ar fi cererile online catre baze de date centralizate, restrictionarea drepturilor de acces mai ales pentru aplicatiile descarcate de pe internet, sisteme de gestiune a actualizarilor de securitate precum si folosirea listelor de aplicatii sigure (whitelisting). Aceste metode vor completa protectia traditionala, bazata pe semnaturi, dar nu vor reusi deocamdata sa o inlocuiasca definitiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.