A inceput sa lupte cu flagelul virusilor virtuali din 1990, cand nici nu avea inca conexiune la web. Azi, Mikko Hypponen vrea un Internet-Pol pentru a eradica o mafie a virusilor din intreaga lume, estimata la o suta de milioane de euro.

“Primii virusi se infiltrau pe dischete si se transmiteau doar atunci cand cineva transporta acea discheta dintr-o tara in alta”, isi aduce aminte primii ani de munca Mikko Hypponen, chief research officer in cadrul F-Secure (http://www.f-secure.com/), o companie finlandeza specializata in protectia antivirus a consumatorilor si a afacerilor.

De la acea perioada de pionierat, multe nu s-au schimbat insa: “Schimbarile din aceasta industrie nu tin de tehnologie, ci mai degraba de cine face acesti virusi. Azi, un virus poate ataca inclusiv computerele cu care sunt dotate tractoarele ce taie lemne in mijlocul unei paduri din Finlanda. O astfel de masina are o conexiune la Internet prin GPS, care-i permite orientarea si alegerea copacilor ce trebuie taiati.

Pentru a scapa de virus e adesea nevoie ca un geek sa razbata pana in desisurile padurii”. Prezent la Bucuresti, finlandezul a trecut in revista ultimele tipuri de criminali web, cat de subtila le este intruziunea in calculatoarele personale si cum se indreapta tot mai curajos inspre telefoanele mobile.

In primii 15 ani de cand lucreaza la F-Secure, Mikko n-a putut distinge un motiv real in spatele atacurilor cu virusi. “Erau niste copii care aveau un hobby al lor si care doreau sa fie faimosi facand asta.” Abia incepand cu 2003, lucrurile au inceput sa se schimbe, odata cu aparitia virusilor care cautau sa si castige bani. “Astazi, peste 80% dintre atacuri au in spate organizatii criminale, astfel ca avem si primii milionari in aceasta industrie.” Urmatorul pas, incepand cu anul 2005, a fost angrenarea virusilor in activitati de spionaj corporatist sau de la stat la stat.

In ciuda unei increderi generale ca antivirusii isi fac de fiecare data treaba, Mikko tine sa demonstreze ca lucrurile sunt exact pe dos. “Rata de multiplicare a acestora de la an la an este de 100, chiar 200%”, spune finlandezul. De ce aceasta senzatie de acalmie, totusi? Pentru ca noii profesionisti se doresc “low profile”: “Acestia nu mai vor sa fie pe prima pagina a ziarelor, pentru ca ajunsi acolo inseamna ca au dat-o in bara. Isi tin atacul sub linia de orizont pentru a evita in acest fel firmele de securitate si politia. Situatia nu s-a imbunatit insa, ci s-a inrautatit”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.