Parlamentul European urmeaza sa se pronunte, inca, in aceasta chestiune. Obiectivul este ajungerea la un acord intre statele membre si eurodeputati inca de la prima lectura, prevazuta inainte de alegerile europene, afirma luni o sursa apropiata presedintiei franceze a Uniunii Europene (UE). Reglementarile vor permite ca plafonul de 11 eurocenti sa fie aplicat din vara lui 2009.
Dupa ce au introdus vara trecuta primele plafoane pentru tarifele la apelurile vocale efectuate sau primite pe un telefon mobil in strainatate, reprezentantii statelor UE considera, aproape in unanimitate, ca trebuie sa mearga mai departe.
In ceea ce priveste detaliile, oficialii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au dezbatut indelung cu privire la momentul din care operatorii trebuie sa factureze la secunda durata apelurilor vocale.
Potrivit sursei citate, acestia trebuie sa gaseasca "un echilibru" in ceea ce priveste taxarea la secunda a apelurilor, incepand cu secunda 31, in conformitate cu propunerea Comisiei.
Ministrii ar trebui sa ratifice joi si preturile maxime propuse in septembrie de Comisia Europeana.
In afara de plafonul de 11 centi pentru mesajele de tip SMS, este vorba si despre evitarea facturilor prea ample impuse celor care navigheaza pe internet printr-o retea de telefonie mobila, fie ca folosesc un iPhone, fie un laptop.
Autoritatile de la Bruxelles vor sa impuna o limita preventiva de 1 euro/megaoctet descarcat pentru vanzarile cu ridicata si un mesaj automat care sa indice tarifele in vigoare la trecerea frontierei si sa dea unui client posibilitatea de a defini cuantumul maxim de la care sa fie intrerupta furnizarea serviciului.
Statele membre vor sa mearga mai departe, prin fixarea unor masuri de protectie pentru consumatorii mai putin informati, potrivit sursei citate.
Operatorii de telefonie vor fi obligati sa isi anunte clientii cand ajung la 50 de euro si sa ceara o confirmare pentru continuarea cheltuielilor.
Un alt punct important de pe agenda de joi consta in faptul ca ministrii trebuie sa ajunga la un acord politic in ceea ce priveste "pachetul pentru telecomunicatii", un program vast de reforme ce vizeaza ameliorarea concurentei pe piata europeana de telecomunicatii.
Printre masurile controversate, pachetul prevede crearea unui "jandarm" european pentru sectorul de telecomunicatii, puteri consolidate pentru Comisie si posibilitatea ca autoritatile nationale de reglementare sa oblige operatorii sa separe strict gestiunea retelelor de activitatile comerciale.
Parlamentul European si reprezentantii statelor membre ale UE sunt de acord cu crearea unui "jandarm" mai putin puternic decat cel dorit de Bruxelles. Astfel, acestia refuza sa acorde prea multa putere Comisiei si nu accepta separarea functionala decat ca ultima solutie, in momentul in care toate celelalte masuri pentru incurajarea concurentei vor fi esuat.
Atat presedintia franceza, cat si raportorii parlamentari estimeaza ca reprezentantii parlamentari ai celor 27 de tari au pareri apropiate referitoare la acest pachet, ca sa ajunga la un compromis inainte de sfarsitul legislaturii.
Comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, a acuzat, totusi, oficialii din cele 27 de state ca nu iau suficient in considerare munca eurodeputatilor, estimand ca ar dura mult mai mult decat se estimase sa se ajunga la un compromis.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Rezultate financiare ING Bank: chiar dacă inflația a crescut, banca a dat mai...
Sursa: futurebanking.ro
-
Cartofi dulci la cuptor - Rețetă delicioasă și sănătoasă
Sursa: garbo.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Test Drive Dacia Spring: am fost și eu hater, dar este perfectă pentru oraș
Sursa: green.start-up.ro
-
Cum arăta Helmut Duckadam în luna noiembrie? Ultimele imagini cu eroul de la...
Sursa: kudika.ro
-
Divizia de leasing a BT a „înghițit-o” pe cea controlată de ungurii de la OTP...
Sursa: wall-street.ro