De la televizoare care isi regleaza singure luminozitatea in functie de lumina din camera, la stick-uri de memorie din carton, de la laptop-uri de lemn pana la incarcatoare cu manivela, companiile producatoare de tehnologie se concentreaza tot mai mult pe protejarea mediului inconjurator.
De exemplu, Nokia promoveaza reciclarea telefoanelor mobile si a materialelor din care sunt fabricate. Olli-Pekka Kallasvuo, directorul executiv al companiei, a prezentat proiectul unui telefon mobil ecologic in cadrul unui targ comercial ce a avut loc in februarie, la Barcelona. "Va mai dura cativa ani pana va fi comercializat", a declarat directorul unitatii ecologice din cadrul Nokia, adaugand ca materialele reciclate constituie deja 40-60% din partile metalice ale telefoanelor produse in prezent de compania finlandeza.

Si Sony Ericsson a anuntat GreenHeart, un concept integral care presupune carcase din plastic bio-degradabil, tastatura reciclabila, incarcator cu consum minim de energie, manuale de utilizare incarcate pe telefon si joc de educatie ecologica preincarcat ''Ecomate''.

Piata producatorilor de notebook-uri electronice sufera si ea schimbari importante in incercarea de a da o lectie de ecologie celor pasionati de tehnica.

Luna trecuta a aparut primul notebook din bambus, un produs "verde" in toate stadiile, de la concept si productie pana la reciclarea sa. Laptop-ul Bamboo Series de la ASUS ascunde o serie de alte atuuri pe langa imaginea ecologista pe care o afiseaza, cum ar fi senzatia de familiaritate conferita de lemnul spre deosebire de metalele reci. Chiar si touch-pad-ul este creat din fibre de bambus si creeaza impresia ca degetele ti se misca pe un obiect de mobilier. Procesul de productie deosebit face ca fiecare model sa fie unic, mai ales ca prin aplicarea diferitelor tratamente, bambusul poate capata diverse culori sau modele. Un alt avantaj "verde" esta acela ca eficientizeaza consumul de energie cu ajutorul tehnologiei motorului super hibrid, care poate mari viata unei baterii cu pana la 70%.

De asemenea, cele mai noi laptopuri MacBook de la Apple nu mai contin mercur si cabluri din PVC, iar sticla este fara arsenic. Partea inferioara a Mac-urilor va fi dintr-un singur bloc de aluminiu, iar partile din plastic vor fi inlocuite cu un material mai usor de reciclat. Display-urile laptopurilor folosesc LED-uri, consumand astfel cu 30% mai putina energie. Eficienta energetica globala a noilor laptopuri le claseaza ca Energy Star 4.0 si raspunde standardelor EPEAT Gold. Cutiile de impachetare sunt cu 41% mai mici decat inainte, cu un continut fara polistiren expandat si reciclabil in proportie de minimum 25%.

Dispozitivele pentru auditia pieselor muzicale si pentru vizionarea filmelor s-au schimbat si ele. Media playerul ECO Trevor Baylis produs de TCL Products Ltd ofera mai multa libertate de a asculta muzica sau postul de radio FM preferat, de a viziona filme sau albume de fotografii fara a depinde de o sursa de alimentare cu energie. Ideal pentru pasionatii vacantelor indelungate, rulotisti sau, de ce nu, pentru cei ce-si duc existenta in varf de munte. Printre caracteristicile tehnice se regaseste si sistemul ECO-Dynamo de incarcare tip dinam (cu manivela), care poate fi conectat si la telefonul mobil, in caz de nevoie.

Si Sony a anuntat ca a dezvoltat o baterie "ecologica", pe baza de zahar. Bateria este incastrata intr-o carcasa realizata din materiale plastice bazate pe materii vegetale si functioneaza printr-o serie de reactii chimice bazate pe zaharuri. Zaharurile sunt introduse in baterie, unde intra in reactie cu anumite enzime pentru a produce electricitate. Bateria produce aproximativ 50 de miliwati si are destula energie pentru a alimenta un player MP3 si un set de boxe, se arata intr-un comunicat al Sony. Compania spera sa produca la un moment dat bateriile pe scara comerciala, desi nu a anuntat cand se va intampla acest lucru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.